Quarkstollen-Konfekt, czyli serowy keks inaczej

Nie wiem jak u Was, ale u mnie w Święta keks na stole być musi! Po prostu uwielbiam! Ja w ogóle jestem fanką suchych ciast, bo za masowcami nie przepadam. Dawno temu miałam swój ulubiony przepis na keks, który robiłam co roku (bo jak znajdę idealny dla mnie przepis, to po co szukać innego?), ale … zdradziłam go dla tych kulek. Nie dość, że robi się je bardzo szybko, są pyszne i do tego bardzo efektowne! Idealne do słodkich prezentów.
Przyznam się, że mam słabość do niemieckich/austriackich słodkości (i na pewno będzie ich sporo na blogu). Oryginalny quarkstollen, to coś podobnego jak nasz keks, tylko z dodatkiem sera. Dodatkowo tuż po upieczeniu smaruje się go gorącym, roztopionym masłem i obsypuje obficie cukrem pudrem. Pod taką słodką pierzynką, zawinięty w folię lub schowany do puszki, może przetrwać nawet  10-14 dni.
Kiedy na jednym z niemieckich forów zobaczyłam przepis na te kulki, musiałam spróbować. Trochę pozmieniałam, żeby było w 100% pod mój smak i oto one… Kuleczki serowo-keksowe! Polecam bardzo!!!

keksowe2
Składniki na około 30 kulek:
350 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów
65 g miałkiego cukru
150 g sera białego z wiadereczka
100 g miękkiego masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
100 g startego na tarce marcepanu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
100 g rodzynków
70 ml rumu (lub soku np. pomarańczowego)
po 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (bardzo drobno posiekanej)
szczypta soli

Dodatkowo:
cukier puder do obtoczenia
100 gr roztopionego masła

Rodzynki namoczyć na minimum 30 min w rumie lub w soku (rodzynki można pominąć, a sam rum czy sok, wlać pod koniec miksowania).
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Masło wraz z cukrem, solą i ekstraktem zmiksować na gładką masę. Dodać ser i wciąż miksując, dodawać partiami starty marcepan. Gdy masa będzie jednolita, wsypać pozostałe składniki i krótko wymieszać.
Nakładać porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem w niewielkich odstępach. Najlepiej formować kulki przy pomocy gałki do lodów (o średnicy ok. 6 cm) lub ręcznie, lekko zwilżonymi dłońmi.
Piec do zrumienienia, na środkowej szynie piekarnika, około 15-20 minut.
W międzyczasie przygotować głębszą miseczkę z cukrem pudrem. W rondelku roztopić masło.
Gorące kulki maczać w ciepłym maśle i od razu obtaczać w cukrze. Zostawić na noc przykryte ściereczką i dopiero na drugi dzień można chować do puszki.  Przed podaniem dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
keksowe4keksowe5

 

Otagowano , , , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *