Rghayef (rghaif, msemen) – warstwowe naleśniki marokańskie z semoliną

Na wstępie zaznaczam, że jest z nimi trochę zachodu, ale warto! Te warstwowe naleśniki można spotkać na każdym souku. Najchętniej jadane na śniadanie (polane miodem, z serkiem topionym, z konfiturą, solo) lub w czasie popołudniowej herbatki. Sycące. Można najeść się jednym :).
Nie ukrywam, że kiedy pierwszy raz zobaczyłam jak się je robi, odechciało mi się ich ze względu na to ciągłe smarowanie roztopionym masłem wymieszanym z olejem. Jednak kiedy skosztowałam… No cóż… Wówczas na jednym się nie skończyło ;).
I jeszcze słówko odnośnie nazwy – msemen albo rghayef  (rghaif) to samo, niczym się nie różnią.
Polecam Wam bardzo!
msemen2
Składniki na 7 sztuk:
400 gr mąki pszennej
100 gr drobnej semoliny
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki suchych drożdży
około 290 ml chłodnej wody

dodatkowo:
1/3 kostki masła
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki grubszej semoliny do podsypywania

Masło roztopić, dolać olej. Wymieszać. Odstawić na czas przygotowania ciasta.
Przesianą mąkę wymieszać z semoliną, dodać sól i drożdże. Wymieszać. Dolewać stopniowo wodę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Nie może się ono kleić, w razie konieczności dosypać odrobinę mąki. Ja wyrabiałam w mikserze około 6 minut.
Wyrobione ciasto posmarować mieszanką masła z olejem. Podzielić na 14 równych części. Z każdej uformować kulkę i ponownie natłuścić.
Ten etap pracy polecam Wam wykonać na blacie lub na silikonowej macie. Stolnica, drewniane stoły  itp  – odpadają. Chodzi tutaj o dobry „poślizg”.
Na natłuszczonym blacie rozpłaszczyć pierwszą z kulek. NIE używamy wałka. Czeka nas ręczna robota :).
Ciasto należy rozciągać tak, aby było ono bardzo cienkie, wręcz prześwitujące. Podczas rozciągania moczymy ręce w maśle z olejem.

ms1Tak oto rozciągnięte ciasto posypujemy semoliną i składamy w kopertę ( po każdym złożonym boku, należy lekko przesmarować tłuszczem i posypać semoliną – dzięki temu podsypywaniu się one rozwarstwią). Lekko spłaszczamy i odkładamy na bok.
Rozpłaszczamy kolejną kulkę, posypujemy semoliną i na środku układamy złożony wcześniej naleśnik. Składamy w kopertę, porządnie spłaszczamy i … pierwszy rghayef mamy gotowy.
Czynność tę powtarzamy z resztą kulek.
Gotowe do podpiekania msemen powinny wyglądać tak:

ms2Podpiekamy nasze naleśniki na suchej patelni (najlepiej z grubym dnem) po około 3-4 minuty z każdej strony. Warto już po położeniu na patelni, lekko je rozpłaszczyć. Podajemy z miodem, konfiturą, serkiem topionym lub solo.
I nie martwcie się – nie czuć ani grama tłuszczu, który został w nie wsmarowany :).

Smacznego!

msemen3 msemen1

 

Polecane posty:

Tagi , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

2 odpowiedzi na „Rghayef (rghaif, msemen) – warstwowe naleśniki marokańskie z semoliną

  1. Twoje naleśniki wyglądają zjawiskowo, ślinka sama leci… 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)