Jeśli chcielibyście mnie przekupić, zróbcie mi ciasto ze śliwkami :). Mmmmmmm… Na samą myśl o drożdżowym mojej mamy dostaję ślinotoku…
Tę tartę, którą Wam dzisiaj przedstawię też uwielbiam. Kruche ciasto (w dodatku z mojej ulubionej, pełnoziarnistej mąki!), cynamon i duuuuuuuuużo śliwek.
Wystarczy szybko zagnieść ciasto, schłodzić, napakować śliwkami i siup do piekarnika! Nie będzie Wam nawet potrzebna forma do tarty :). No to co? Spotykamy się w kuchni?
Składniki:
240 g mąki pełnoziarnistej
4 łyżki brązowego cukru
140 g zimnego masła
3 łyżki bardzo zimnej wody
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1 kg śliwek
Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać pokrojone w małą kosteczkę masło i rozetrzeć między palcami. Jak powstanie kruszonka, dodać jajko i zimną wodę. Zagnieść szybko ciasto, uformować w kulkę, zawinąć w folię i wstawić na lodówki na minimum 3 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy około 35 cm. Na środku „odbić” przy pomocy tortownicy 26/28 cm okrąg.
Wymyte, osuszone i wypestkowane śliwki przekroić wzdłuż na 4. Ułożyć ciasno w zaznaczonym okręgu tak, aby lekko sterczały do góry. Boki ciasta zwinąć do środka.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na przedostatnią półkę. Piec około 50 min.
Smacznego!