Rustykalna tarta ze śliwkami (Galette)

Jeśli chcielibyście mnie przekupić, zróbcie mi ciasto ze śliwkami :). Mmmmmmm… Na samą myśl o drożdżowym mojej mamy dostaję ślinotoku…
Tę tartę, którą Wam dzisiaj przedstawię też uwielbiam. Kruche ciasto (w dodatku z mojej ulubionej, pełnoziarnistej mąki!), cynamon i duuuuuuuuużo śliwek.
Wystarczy szybko zagnieść ciasto, schłodzić, napakować śliwkami i siup do piekarnika! Nie będzie Wam nawet potrzebna forma do tarty :). No to co? Spotykamy się w kuchni?

tarta4
Składniki: 
240 gr mąki pełnoziarnistej
4 łyżki brązowego cukru
140 gr zimnego masła
3 łyżki bardzo zimnej wody
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1 kg śliwek

Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać pokrojone w małą kosteczkę masło i rozetrzeć między palcami. Jak powstanie kruszonka, dodać jajko i zimną wodę. Zagnieść szybko ciasto, uformować w kulkę, zawinąć w folię i wstawić na lodówki na minimum 3 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy około 35 cm. Na środku „odbić” przy pomocy tortownicy 26/28 cm okrąg.
Wymyte, osuszone i wypestkowane śliwki przekroić wzdłuż na 4. Ułożyć ciasno w zaznaczonym okręgu tak, aby lekko sterczały do góry. Boki ciasta zwinąć do środka.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na przedostatnią półkę. Piec około 50 min.

Smacznego!

tarta2 tarta1

Polecane posty:

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)