Sałatka z rukolą, grillowanym serem halloumi i figami

Pyszna, prosta i bardzo szybka sałatka. Smaki dość różne, ale tworzą bardzo smaczną całość. I wiecie co? Ja właśnie takie sałatki lubię. Takie, które zaskakują połączeniem smaków.
Sezon na figi trwa, więc nie mogłam się jej oprzeć. Baza z rukoli i mięty, do tego grillowany ser halloumi, pomarańcze i chipsy z salami. Niebo w gębie!
Zamiast halloumi świetnie sprawdzi się nasz rodzimy oscypek, więc możecie zamieniać.  Natomiast chipsy z salami możecie zastąpić chrupiącymi plasterkami boczku.
Polecam Wam bardzo jeśli lubicie takie połączenia smakowe!

Składniki dla 2 osób:
2 garści rukoli
3 gałązki świeżej mięty
5 fig
1 duża pomarańcza
250 gr sera halloumi
2 łyżki oliwy
kilka cienkich plasterków salami

Na rozgrzanej patelni grillowej ułożyć pokrojony w grubsze plastry halloumi i grillować po kilka minut z każdej strony.
Na drugiej patelni (bez tłuszczu) podsmażyć plasterki salami do chrupkości.
Pomarańczę obrać i wyfiletować. Pokroić w niewielkie plasterki.
Na półmisku ułożyć rukolę wymieszaną z listkami mięty. Skropić oliwą i wymieszać. Poukładać ser, pokrojone figi, pomarańcze i posypać chipsami z salami.

Smacznego!

Polecane posty:

Tagi , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

2 odpowiedzi na „Sałatka z rukolą, grillowanym serem halloumi i figami

  1. Agata mówi:

    Trochę pozmieniałam pod nasze gusta smakowe- zamiast salami dałam szynkę w stylu parmeńskiej, zamiast haloumi oscypek i odjęłam listki mięty. Do swojej porcji dolałam jeszcze odrobinę sosu balsamicznego. Wyszło przepysznie 😀

    • SylwiaSM mówi:

      No i super! Ja sama zawsze zmieniam pod swoje smaki 🙂
      Z oscypkiem też robię i wiem, że nadaje się idealnie 🙂 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)