Sboula, marokańskie chrusty

Niespodzianka! Jak widzicie, Marokańczycy także mają swoje chrusty. I to nie byle jakie –  ot, wersja na bogato!
Są to typowe, Ramadanowe słodkości, ale u nas sprawdzą się idealnie podczas karnawału. W przygotowaniu bardzo podobne do naszych chruścików, ale w smaku zupełnie inne. Różnicę stanowią nie tylko migdały, ale przede wszystkim miód. Sboula, jak większość marokańskich słodkości, skąpana jest właśnie w  miodzie (marokańskie gospodynie z reguły używają tego własnoręcznie przygotowanego syropu – przepis niebawem).
Mam nadzieję, że uda mi się Was skusić i w tym roku oprócz naszych tradycyjnych chrustów/faworków, przygotujecie także tę marokańską wersję. Polecam bardzo! Pycha!


Składniki na około 30 sztuk:
250 gr mąki pszennej
50 gr mielonych migdałów
3 łyżki masła
120 ml mleka
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
1/3 łyżeczki mielonego anyżu
1 łyżeczka proszku
2 łyżki octu
szczypta soli
olej do głębokiego smażenia
3/4 szklanki lekko podgrzanego, płynnego miodu
sezam

W misce połączyć mleko, ocet i roztopione, przestudzone masło. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, migdałami, solą i przyprawami. Wyrobić na gładkie, dość zbite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować bardzo cienko i wykrawać prostokąty o wymiarach około 9 x 7 cm.
W każdym prostokącie zrobić 3 nacięcia, złożyć na pół i przewlekać jak chrusty. Końcówki można lekko ściąć by utworzyć szpic.


Smażyć na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Odsączać na ręczniku papierowym i od razu przekładać do miodu. Chwilkę odczekać aż lekko nasiąkną i układać na kratce do obcieknięcia. Następnie końcówki obtoczyć w sezamie.

Smacznego!

Polecane posty:

Tagi , , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

5 odpowiedzi na „Sboula, marokańskie chrusty

  1. Monika mówi:

    Mogę mąkę zastąpić mąką pełnoziarnistą? I czym mogę zastąpić miód? Niestety nie mogę g spożywać 🙁

    • SylwiaSM mówi:

      Myślę, że spokojnie można zamienić mąkę, jednak będzie ona wymagała ciut więcej mleka. Zamiast miodu może być syrop z agawy lub syrop klonowy 🙂 Pozdrawiam!

  2. Daga mówi:

    A można bez anyżu? 😀 Strasznie nie lubię 😛

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)