Seffa – makaron vermicelli z rodzynkami po marokańsku

Gotowaliście kiedyś makaron na parze? Nie? To najwyższa pora to zmienić! Zwłaszcza, że ten –   jest naprawdę pyszny! Podawany jako starter, danie główne lub po prostu deser.
Do tej potrawy Marokańczycy używają tylko jednego rodzaju makaronu – vermicelli (zdjęcie poniżej). Poddają go procesowi parowania prawie tak samo, jak czynią to z kuskusem (a przy okazji – tutaj możecie znaleźć przepis na tradycyjny kuskus po marokańsku). Jest jedna różnica – makaron podczas parowania przelewają raz wrzątkiem.
Seffa jest bardzo prosta w przygotowaniu, jednak troszkę czasochłonna. Zapoznajcie się z tym przepisem, a niebawem zaprezentuję Wam inną potrawę z wykorzystaniem tego parowanego makaronu. Polecam!
[Do przygotowania tego dania konieczny jest garnek do gotowania na parze]


Składniki dla 4 osób:
250 gr makaronu vermicelli (nitka cięta)
2 łyżki oleju
3/4 szklanki rodzynek
szczypta soli
2 łyżki masła
garść migdałów + odrobina oleju
cynamon i cukier puder do ozdoby

Rodzynki przepłukać, zalać wodą do opłynięcia i odstawić. Migdały zalać wrzątkiem i pozostawić do momentu, aż skórka się lekko pomarszczy – to znak, że są gotowe do obierania. Następnie obrane i osuszone usmażyć na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania rumianego koloru.

Na dużą tacę wysypać makaron. Wlać 2 łyżki oleju i dokładnie rozetrzeć między palcami tak, aby każda nitka pokryta była olejem (tak, to możliwe ;)).
Garnek wypełnić do połowy wodą (w trakcie gotowania ewentualnie uzupełnić), nałożyć nakładkę do parowania, wsypać makaron i przykryć. Gotować na średnim ogniu przez 25 minut. Ściągnąć nakładkę z makaronem, przelać wrzątkiem (prosto z czajnika) i pozostawić na 5 minut. Następnie wysypać makaron na tacę, dodać łyżkę masła i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia się tłuszczu. Przełożyć na parownik i gotować pod przykryciem kolejne 20 minut. Następnie makaron rozsypać na tacy, dodać resztę masła, szczyptę soli i odcedzone rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać, dać ponownie na parownik, przykryć i parować ostatnie 20-25 minut lub do momentu, aż makaron będzie miękki.
Makaron podzielić na 4 części, uformować na talerzu piramidkę i ozdobić migdałami, cynamonem i cukrem pudrem. W Maroku seffę serwuje się oczywiście na jednym, dużym talerzu, z którego jedzą wszyscy domownicy/goście.

Smacznego!

Polecane posty:

Tagi , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

2 odpowiedzi na „Seffa – makaron vermicelli z rodzynkami po marokańsku

  1. EveLina mówi:

    Długi czas oczekiwania, jednakże pozniejsza degustacja smacznie wynagradza, polecam !

    • SylwiaSM mówi:

      Dziękuję za fotkę! Bardzo się cieszę, że kolejny wypróbowany przez Ciebie przepis, przypadł Ci do gustu 🙂 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)