Skrzydełka w sosie pomarańczowym z imbirem

Na te skrzydełka będę Was namawiać ile będzie trzeba! Po prostu musicie je zrobić! Są tak pyszne, że można zjeść całą miskę … Serio ;).
Nieco na azjatycką nutę z mocno wyczuwalną pomarańczą i imbirem. Są lekko pikantne, ale to już zasługa dodatku sambala, który możecie pominąć, jeśli nie lubicie. Najlepiej smakują z ryżem. Polecam bardzo!


Składniki na 12 skrzydełek: 
12 skrzydełek
sezam do posypania
zielona cebulka

Marynata:
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka oleju arachidowego
3 łyżki oliwy
1 płaska łyżka miodu
1/2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki papryki

Sos:
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka sosu sojowego
1/3 łyżeczki świeżego, startego imbiru
1 ząbek czosnku
150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
1/2 łyżeczki sambala lub innej pasty chilli
1 łyżka miodu
1,5 łyżki wody + 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Składniki na marynatę połączyć w miseczce. Skrzydełka pociąć na kawałki, lotki odrzucić. Dodać do marynaty i dokładnie wymieszać. Przykryć folią i schłodzić w lodówce minimum 3 godziny.
Zamarynowane skrzydełka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 200 piekarniku około 20-25 minut z każdej strony (do złoto-brązowego koloru ).
Resztka marynaty, która pozostała w misce zostanie jeszcze wykorzystana.
W międzyczasie przygotować sos. Na patelnię wlać pozostałą marynatę (będzie jej niewiele), sos sojowy i wsypać cukier. Gdy ten się już rozpuści dodać sambal,  imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę pogotować i wlać sok z pomarańczy. Ciągle mieszając lekko odparować, następnie zagęścić wedle uznania zawiesiną z wody i mąki. Na samym końcu dodać skórkę pomarańczową i miód. Dokładnie wymieszać i gorące, upieczone skrzydełka. Dokładnie wymieszać. Podawać z ryżem posypane sezamem i zieloną cebulką.

Smacznego!

Otagowano , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *