Słodkie żeberka – smażone ciasteczka na halloween

Jeśli lubicie faworki, to pokochacie te ciasteczka. Bardzo kruche, nie nasiąkają tłuszczem podczas smażenia. Nie są bardzo słodkie, no chyba, że „przesypiecie” je cukrem pudrem ;).
Kształtem przypominają żeberka – będą więc idealne na halloween. No i nie są aż tak straszne w wyglądzie jak np. paluchy wiedźmy ;).  Polecam.

zeberka
Składniki:
145 gr miękkiego masła
380 gr mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
6 łyżek wody z kwiatu pomarańczy (można dodać kilka kropel olejku i zimną wodę)
1 łyżeczka octu
tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)

Przesiać mąkę z proszkiem. Dodać masło i lekko rozetrzeć między palcami. Następnie wbić jajko i dodać resztę składników. Wyrobić na gładkie, zwarte ciasto, owinąć folią i odstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie cienko rozwałkować i wykroić różnej wielkości prostokąty.  W środku każdego  prostokąta zrobić kilka pionowych nacięć (uważając, by nie przeciąć do końca) i przy pomocy patyczka do szaszłyków, przewlec co drugi pasek jak na zdjęciu:

zeberka_1
Lekko rozchylić paseczki i łapiąc za jeden z dłuższych boków należy obrócić ciasto w taki sposób, aby rozchylone „żebra” rozeszły się na boki.

zeberka_
Tak przygotowane ciasteczka smażymy na głębokim tłuszczu do zrumienienia. Jak lekko przestygną sypiemy cukrem pudrem.

Smacznego!

zeberka_2

Polecane posty:

Tagi , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

2 odpowiedzi na „Słodkie żeberka – smażone ciasteczka na halloween

  1. Daga :) mówi:

    Mwhahaaha ;)))Halloweenowy śmiech :))) musi być ;)))
    Jako że mój piekarniczek właśnie poszedł na śmietnik :(((… Więc zaatakuje swoją mamę mwhahaaha;))))
    Happy Halloween dla wszystkich :)))

    • SylwiaSM mówi:

      Ojej… za dużo na niego narzekałaś (że za mały itp) to się wkurzył 😛 Ja nie obchodzę Halloween, ale dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)