Smażony makaron chow mein z kurczakiem i warzywami

Lubię kuchnię azjatycką, nawet bardzo.  Szybka, smaczna i bardzo syta. Czy zdrowa? Hmm… myślę, że ta domowa wersja tak, bo nie zawiera żadnych wzmacniaczy smakowych. Dla mnie bywa dość problematyczna, bo na przykład mojego ulubionego kurczaka w cieście kokosowym nie udało mi się zrobić do tej pory tak, żebym mogła się z Wami podzielić przepisem (a próbowałam ich trochę…) i w każdym mi czegoś brakowało. Może jestem zbyt wymagająca? ;).  Ale nie poddaje się, trening czyni mistrza!
Jeśli chodzi o ten makaron, to powiem Wam, że jest idealny, choć nie wiem ile moje przygotowanie ma wspólnego z oryginałem. Nie ocieka sosem, jednak nie jest suchy. Łatwy do przygotowania, szybki. Oczywiście warzywa możecie zmienić na Wasze ulubione, ja tylko prezentuję Wam moją wersję. No to co? Grzejmy woka?


Składniki na 3 spore porcje:
1 duży, pojedynczy filet z kurczaka
1 mała papryczka chilli
1 cm świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
2 zielone cebulki
1 marchewka
3 duże boczniaki
garść kiełków fasoli mung
200 gr pędów bambusa w zalewie wodnej
1 nieduża czerwona papryka
1 opakowanie makaronu chow mein (220 gr)
sól
pieprz
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżki oleju do woka (u mnie z dodatkiem imbiru)
ziarno sezamu

Sos:
220 ml bulionu warzywnego
4 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki sosu sojowego

Składniki na sos wymieszać i odstawić.
Fileta kroimy w dość cienkie, niewielkie plasterki. Posypujemy lekko solą i pieprzem, dodajemy łyżeczkę oleju sezamowego i odstawiamy na czas przygotowania warzyw.
Chilli, imbir i czosnek kroimy w drobniutka kosteczkę. Marchewkę, paprykę i białą część cebulki kroimy w cienkie paseczki, zieloną część zaś w większe kawałki. Boczniaki lekko płuczemy, osuszamy i kroimy w paski.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przelewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i odsączamy.
W woku rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy pokrojonego kurczaka i obsmażamy około 3 minuty. Odkładamy na talerz. Do woka dajemy resztę oleju i 1 łyżeczkę oleju sezamowego. Wrzucamy chilli, czosnek i imbir. Uważamy, by nie przypalić. Po chwili dodajemy boczniaki, marchewkę, paprykę i białą część cebulki. Smażymy około 3 minuty na dość dużym ogniu, potrząsając wokiem lub po prostu mieszając. Następnie dodajemy bambusa, kiełki, zieloną część cebulki i kurczaka. Smażymy chwilkę, dodajemy makaron, mieszamy i wlewamy sos. Gdy sos się wchłonie nasze danie jest gotowe. Podajemy na ciepło posypane sezamem.

Smacznego!

Polecane posty:

Tagi , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

3 odpowiedzi na „Smażony makaron chow mein z kurczakiem i warzywami

  1. Magda mówi:

    Zrobilam! Bylo pyszne, tak pyszne, ze zniknelo zanim zdarzylam zrobic zdjecie 😀 😉

  2. Magda mówi:

    Wlasnie kończę robic 😎 nie moge sie doczekac az spróbuję!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)