Tagine z krewetkami po marokańsku

Krewetki. Przyznam, że jakiś czas temu kręciłam nosem, jak przyszło mi zjeść choć jedną. Nie lubiłam, rzadko jadłam i ogólnie byłam nastawiona na nie. Na szczęście zmądrzałam i teraz jem je bardzo chętnie. A wiecie które danie przekonało mnie do krewetek? Właśnie to, które Wam dzisiaj zaprezentuje.
Ten tagine jest na pewno jednym z popularniejszych z krewetkami w roli głównej. Sos pomidorowy, sporo czosnku, świeża kolendra i pietruszka, przyprawy. Jeśli chodzi o sos pomidorowy to są różne szkoły. Jedni robią sos na bazie koncentratu i dolewają wodę. Drudzy zaś ścierają świeże pomidory na tarce i dodają odrobinę przecieru, nie dolewając już wody. Ja zaprezentuję Wam wersję ze świeżymi pomidorami, bo uważam, że jest o niebo lepsza.
Do przepisu możecie użyć mrożonych krewetek, jednak pamiętajcie by je porządnie rozmrozić przed wrzuceniem do tagine.
Oczywiście jeśli nie macie tagine, możecie przygotować je w głębokiej patelni lub nawet szerokim rondlu – najważniejsze to wolne gotowanie.
Jeśli jesteście fanami krewetek, to przepis na pewno przypadnie Wam do gustu. Jeśli jednak nie przepadacie za krewetkami, to koniecznie spróbujcie tego przepisu… Zmienicie zdanie ;).
I tak, wiem, że danie nie jest zbyt fotogenicze, ale smak wynagradza wszytko!


Składniki na 3-4 osób: 
600 gr krewetek
3 średnie, mięsiste pomidory
5 łyżek oliwy
5 dużych ząbków czosnku
100 ml gęstego przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka papryki (u mnie ostra)
1 łyżeczka kuminu
spora szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki soku z cytryny

Rozgrzać oliwę w tajine. Dodać przeciśnięty czosnek i chwilkę go posmażyć. Następnie dodać starte na tarce pomidory (bez skórki), przyprawy oraz zieleninę. Dobrze wymieszać i po chwili dodać krewetki. Lekko skropić sokiem z cytryny i przykryć tagine. Gotować do miękkości krewetek i częściowego odparowania sosu, który powinien być dość gęsty.
Podawać tradycyjnie z pieczywem lub z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Polecane posty:

Tagi , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)