Tagine z kurczakiem, cukinią i ciecierzycą

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Pamiętam jeszcze czasy, kiedy mama miała takie piękne okazy w swoim niewielkim ogródku. Teraz muszę się zadowolić tą ze straganu, bo do mamy mi trochę daleko, ale to nie zmienia faktu, że jem ją w dość dużych ilościach.
Dzisiejszy przepis na tagine jest bardzo prosty i nie wymaga bardzo długiego gotowania. Pierwsze skrzypce gra w nim wyjątkowo zgrany duet:  cukinia-cieciorka, kurczak zaś schodzi na dalszy plan.
Przyznam się Wam, że tajine z dodatkiem cieciorki, to jeden z niewielu przypadków, kiedy będę Wam polecać użycie cieciorki z puszki. Do tego przepisu daje się jej sporo i raczej marnie widzę szansę, żeby sucha (uprzednio namoczona) ugotowała się do miękkości w tak niewielkiej ilości wody. Dodatkowym plusem jest to, że z wody po cieciorce (tzw. aquafaby) możecie przygotować… bezy ;).
Co do samej cukinii, to w Maroku jest ona bardzo popularna. Tam częściej spotkacie tę jasnozieloną odmianę, która oprócz koloru nie różni się smakiem od naszej (oczywiście w moim przekonaniu, Wy się może doszukacie jakichś różnic).
Jak to zwykle bywa w przypadku przepisu na tajine zaznaczam, że jeśli nie macie tego naczynia, to możecie przygotować to danie w głębokiej patelni lub w garnku. Ważne by gotować na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem.


Składniki dla 3-4 osób: 
3 nóżki z kurczaka (u mnie bez skóry)
4 łyżki oliwy
2 duże cebule
4 małe cukinie
2 łyżki posiekanej pietruszki
1 duża puszka ciecierzycy
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka ras el hanout
1,5 łyżeczki kuminu
2 łyżeczki kurkumy
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
3/4 łyżeczki soli
80 ml gorącej wody

Oliwę rozgrzać w tagine. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilkę poddusić. Następnie dodać wszystkie przyprawy oraz pietruszkę, wymieszać i położyć kawałki kurczaka. Po chwili obrócić, dodać cieciorkę i pokrojoną cukinię. Dolać gorącą wodę i zamknąć tajine. Gotować około 1 godziny, na bardzo wolnym ogniu. Cukinia ma być miękka, jednak nie może się rozgotować.
Podawać z pieczywem.

Smacznego!

Polecane posty:

Tagi , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)