Tagine z wołowiną i kalafiorem w marynacie chermoula

Jedno z typowych marokańskich i przy okazji moich ulubionych tagine! Tak, wiem –  znowu to napisałam, ale nic nie poradzę na to, że mam tyle ulubionych tajine :).
Idealny przepis dla miłośników kalafiora, bo jest go tutaj naprawdę sporo. Dzięki wcześniejszemu marynowaniu go w marokańskiej marynacie (już ją znacie, chodzi o chermoulę), odkryjecie jego inny smak, który tak różni się od tego, który znamy z naszej polskiej kuchni. Pietruszka, kolendra, przyprawy, sok z cytryny, koncentrat pomidorowy – to składniki, które podkręcają jego smak. Powiem szczerze, że taki marynowany kalafior często ląduje w moim tagine bez żadnego mięsa, by potem stworzyć idealny duet z jajkiem sadzonym.
Co do samej wołowiny, to nic nowego nie napiszę… Jak to w kuchni marokańskiej – idealna, aromatyczna, soczysta.
Całość stanowi naprawdę pyszne danie, które zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienie. Polecam bardzo!


Składniki: 
500 gr wołowiny
1 średni kalafior
1 duża czerwona cebula
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kuminu
1 kopiasta łyżeczka ras el hanout
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 kopiasta łyżeczka papryki (u mnie ostra)
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki białego pieprzu
120 ml wody
1/2 szklanki fioletowych oliwek

Marynata chermoula:

1  łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka posiekanej kolendry
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki soku z cytryny
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kuminu
1/4 łyżeczki pieprzu
80 ml oliwy

Wszystkie składniki na marynatę wymieszać i odstawić na 30 minut. Następnie podzielonego na różyczki kalafiora natrzeć marynatą i odstawić na czas przygotowania tagine.
W tagine rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulę i ułożyć na niej pokrojone na mniejsze kawałki mięso. Chwilę posmażyć, od czasu do czasu przewracając mięso. Następnie dodać wszystkie przyprawy i wodę. Zamieszać i nałożyć pokrywę garnka. Zmniejszyć ogień do minimum i dusić do momentu, aż mięso zacznie się robić lekko miękkie. Wówczas ułożyć kalafiora i rozsypać oliwki. Zamknąć ponownie pokrywę i gotować do miękkości mięsa i kalafiora.
Podawać z pieczywem w towarzystwie dodatkowej porcji oliwek, posypane świeżą natką pietruszki.

Smacznego!


Polecane posty:

Tagi , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)