Tayeb o hari – marokańska przekąska z ciecierzycy

Prosty i przyjemny przepis na przekąskę z gotowanej z przyprawami ciecierzycy. Tayeb o hari sprzedawana jest praktycznie na każdym souku, tuż za rogiem, dosłownie wszędzie. Z reguły serwowana odcedzona w  papierowej tutce, choć są i amatorzy wywaru, w którym się gotuje ciecierzyca. Wówczas zamiast „tayeb o hari” proszą o sam wywar, czyli „bloul”.  Jest to danie, które rzadko przygotowywane jest w warunkach domowych, gdyż za 1 dirhama (równowartość 40 groszy) otrzymacie sporą tutkę wypełnioną po brzegi aromatyczną ciecierzycą.
Nam najbardziej smakuje podawana w miseczkach łącznie z wywarem, dodatkowo posypana kuminem i wędzoną papryką, choć świetnie sprawdzi się również harissa lub płatki chilli.
Jeśli macie w domu szybkowar, polecam go użyć do tego przepisu, bo znacznie skraca czas gotowania.
Polecam nie tylko amatorom cieciorki!


Składniki:

300 g suchej ciecierzycy + woda do namoczenia
1 l wody
2 ząbki czasnku
1 1/3 łyżeczki soli
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka kuminu

Ciecierzycę zalać dużą ilością wody i pozostawić na całą noc. Następnego dnia odcedzić, przepłukać i wsypać do garnka. Zalać 1 l wody, dodać wszystkie przyprawy i lekko rozgnieciony czosnek. Przykryć i gotować na średnim ogniu do miękkości ciecierzycy. W razie potrzeby dolewać wodę i doprawiać do smaku.
Gdy cieciorka będzie już bardzo miękka, zdjąć garnek z ognia i pozostawić pod przykryciem na około 20 minut.
Podawać odcedzoną lub w miseczkach z niewielką ilością wywaru.

Smacznego!

Otagowano , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *