Tfaya – karmelizowana cebula po marokańsku

Tfaya – karmelizowana cebula po marokańsku jest jednym z podstawowych przepisów, który każdy smakosz kuchni marokańskiej znać powinien. Używana do różnego rodzaju duszonych potraw i do kuskusu, choć u mnie pojawia się także jako dodatek do pieczonych mięs.
Jakie składniki sprawiają, że tfaya ma wyjątkowy smak? Oczywiście oprócz samej cebuli są to przyprawy, które nadają jej wyjątkowego smaku i aromatu. Cynamon, imbir, szafran – to nie może się nie udać! Do tego rodzynki, które idealnie się z nią komponują.
Niektórzy uważają, że tfaya powinna być tylko z białej cebuli, inni zaś, że z czerwonej. Ja swoją robię w wersji mieszanej, pół na pół.
Samo przygotowanie tfaya jest banalne, jednak wymaga czasu. Wolny ogień, częste mieszanie… Jednak jedno jest pewne – warta jest każdej minuty stania, bo smak tfaya jest wyjątkowy.
Polecam Wam bardzo jako dodatek do różnych mięs, jako dodatek do kuskusu czy kaszy bulgur.

Składniki: 
800 gr obranej już cebuli (białej, czerwonej lub pół na pół)
50 ml oleju (najlepiej rzepakowego)
1 kopiasta łyżka masła
2 łyżeczki kurkumy
3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki pieprzu
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka imbiru
szczypta szafranu
3 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
3/4 szklanki rodzynek (namoczonych w wodzie na godzinę)
100 ml wody

Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, wszystkie przyprawy i chwilę podsmażyć. Po kilku minutach dodać wodę i odcedzone rodzynki. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i dusić do momentu, aż woda całkowicie odparuje (od czasu do czasu mieszając). Następnie dodać masło i cukier. Od tego momentu należy mieszać często i uważać by cebula się nie przypaliła.
Gotowa, skarmelizowana cebula jest miękka i otoczona gęstych, lekko kleistym sosem. Zwykle zajmuje to około 45 – 50 minut.
Podawać jako dodatek do pieczonych mięs lub marokańskiego kuskusu (przepis niebawem).

Smacznego!

Polecane posty:

Tagi , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)