Wilgotna babka marmurkowa na krupczatce (bez mleka)

Uwielbiam babki, ale jestem w stosunku do nich wymagająca. Wszystko zniosę, ale nie znoszę, gdy ciasto jest zbyt suche. Ta taka nie jest i dlatego jest jedną z moich ulubionych. Gości u mnie zarówno na co dzień jak i od święta. Idealna na Wielkanoc. Duża, podzielna i bardzo pyszna. Do jej przygotowania potrzebna Wam będzie mąka krupczatka i nie polecam zamieniać jej na zwykłą, pszenną. To dzięki krupczatce babka jest niesamowicie puszysta i wilgotna.  Polecam Wam bardzo, nie tylko na zbliżające się Święta Wielkanocne 🙂
Przy okazji przypomnę Wam inną pyszną babeczkę, która już od dawna jest na blogu – przepis tutaj :).


Składniki na dużą foremkę (ø 28 cm):
450 g mąki krupczatki
175 ml oleju
150 ml wody
300 g cukru (można zwiększyć do 350 jeśli lubicie bardziej słodkie)
6 jajek (białka i żółtka osobno)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2,5  łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki gorzkiego kakao
tłuszcz do wysmarowania formy + krupczatka do oprószenia

Żółtka wraz z cukrem utrzeć na puszystą, białą masę. Następnie, nie przerywając miksowania,  dodawać porcjami wymieszaną z proszkiem mąkę oraz (na przemian) wodę i olej. Na końcu dodać ekstrakt waniliowy  i delikatnie wmieszać  ubite wraz z solą białka. Ciasto podzielić na dwie części (można na połowę, jednak ja wolę więcej białego, więc odebrałam tylko 1/3). Do jednej dodać kakao i porządnie wymieszać.
Do natłuszczonej i wysypanej krupczatką foremki wylać białą masę, na nią zaś ciemną. Widelcem lub patyczkiem do szaszłyków delikatnie zamieszać ciasto w celu połączenia kolorów. Lekko stuknąć foremką o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Piec w 180 stopniach około 45 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu babkę zostawić 5 minut w foremce, następnie wyjąć na kratkę i ostudzić. Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!



Otagowano , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

7 odpowiedzi na „Wilgotna babka marmurkowa na krupczatce (bez mleka)

  1. SylwiaSM komentarz:

    Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!

  2. Dana komentarz:

    Babka pieknie wyrosła i jest dobra w smaku.Napewno będę ja często piec.

  3. EveLina komentarz:

    Robiłam wiele babek w swoim życiu kulinarnym 🙂 Na smietanie, na maslance, na mleku, lecz nie sadzilam, ze babka na krupczatce (bez mleka) wyjdzie mi najlepiej 🙂 🙂

  4. Ania z Podlasia komentarz:

    Babeczka extra, duża a to ważne, bo można długo się nią rozkoszować 🙂 mój najmłodszy syn nachwalić się nie mógł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *