Wołowina ze śliwkami po marokańsku

Zdecydowanie jedno z moich ulubionych, mięsnych przysmaków marokańskiej kuchni. Po prostu pycha! Soczysta wołowina, mocno aromatyczny sos i do tego śliwki i prażone migdały… Niebo w gębie!
W Maroku danie to serwowane jest od święta i na większych imprezach. Podawane oczywiście w towarzystwie chleba (na przykład TAKIEGO ). Tradycyjnie gotowane jest w szybkowarze, który każda Marokanka posiada w swojej kuchni. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć normalnego garnka (czas gotowania się jednak wydłuży).
W potrawie tej najważniejszą rolę grają przyprawy. Nowością dla niektórych z Was może być mieszanka przypraw o nazwie „mrouzia”, ale jeśli jej nie macie, wystarczy zwiększyć ilość cynamonu, kardamonu, goździków i kurkumy.
No to co? Zabieramy się do roboty?? Polecam – zwłaszcza w chłodniejsze dni, bo danie mocno rozgrzewa :).

wolow3
Składniki na około 4 porcje:
800 gr wołowiny (u mnie pieczeniowa)
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
50 ml oleju
1 1/2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mrouzii (tak jak pisałam wyżej, jeśli nie macie, wystarczy zwiększyć odrobinę ilość cynamonu, kardamonu, goździków i kurkumy)
1 płaska łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
2 goździki
4 ziarna kardamonu
1 kwiat muszkatołowy (macis)
szczypta pieprzu
1 łyżeczka papryki
odrobina szafranu zamoczona w 3 łyżkach wody

Dodatkowo:
15 dużych, suszonych śliwek
2-3 płaskie łyżki cukru
1 płaska łyżka cynamonu
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki gotowego sosu z mięsa
garść migdałów
sezam do posypania
odrobina oleju do podprażenia migdałów

Cebulę pokroić w kosteczkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko zeszklić na rozgrzanym w garnku oleju. Następnie dodać mięso (ja pokroiłam na 4 kawałki) i chwilkę poddusić. Dosypać wszystkie przyprawy, wlać rozmoczony szafran i dolać wodę. Pomieszać i gotować do miękkości na niedużym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając (ja gotowałam w szybkowarze ok 30 min).
W międzyczasie przygotować migdały. Obrane, wrzucić na rozgrzany  na patelni olej – ma być go tyle, by przykrył migdały do połowy. Zamieszać kilka razy i gdy będą lekko brązowe wyciągnąć z oleju i  odsączyć na ręczniku papierowym.
Gdy mięso jest już miękkie, zdjąć pokrywkę, zmniejszyć ogień i odlać 3/4 szklanki sosu. Do osobnego, niedużego garnka dać śliwki. Zalać je wodą, dodać odlany sos i zagotować. Dodać cukier i cynamon. Gotować do momentu wyraźnego zgęstnienia.
Na półmisek wyłożyć mięso, polać go sosem, następnie polać sosem ze śliwkami, posypać uprażonymi migdałami i sezamem. Podawać z chlebem.

Smacznego !

wolow2 wolow1

Polecane posty:

Tagi , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

4 odpowiedzi na „Wołowina ze śliwkami po marokańsku

  1. Joanna mówi:

    Napewno to danie jest juz moje .

  2. Wioletta Szulc mówi:

    Wyglada oblednie…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)