Tayeb o hari – marokańska przekąska z ciecierzycy

Prosty i przyjemny przepis na przekąskę z gotowanej z przyprawami ciecierzycy. Tayeb o hari sprzedawana jest praktycznie na każdym souku, tuż za rogiem, dosłownie wszędzie. Z reguły serwowana odcedzona w  papierowej tutce, choć są i amatorzy wywaru, w którym się gotuje ciecierzyca. Wówczas zamiast „tayeb o hari” proszą o sam wywar, … czytaj dalej

Tagine z kurczakiem, oliwkami i kiszonymi cytrynami

Bez wątpienia jedno z moich ulubionych tajine i jedno z najpopularniejszych w Maroku. Gęsty, aromatyczny sos, kurczak, oliwki i coś, co albo się kocha, albo nienawidzi. Ja należę zdecydowanie do tych pierwszych! Kiszone cytryny zagościły w mojej kuchni już na stałe i używam ich nawet do polskiego gulaszu. Można je … czytaj dalej

Harissa – arabska pasta chilli

Dzisiaj będzie na ostro! Harissa, pasta chilli z dodatkiem czosnku, oliwy i kilku przypraw, to jeden z najpopularniejszych dodatków do potraw w całym arabskim świecie. Choć wersje różnią się w zależności od kraju lub nawet upodobań (chyba każda gospodyni ma swój sposób na tę pastę), to jedno pozostaje bez zmian … czytaj dalej

Bissara jelbana – marokańska zupa z suszonego zielonego groszku

Przyszła pora na inną wersje tej marokańskiej zupy. Tym razem w roli głównej suszony, zielony groszek (bissarę z suszonego bobu już znacie – przepis tutaj). Gęsta, sycąca i … nieśmierdząca podczas gotowania ;). Do tej wersji dodajemy dużo tymianku, który idealnie współgra z zielonym groszkiem. Zupa bardzo łatwa w przygotowaniu, … czytaj dalej

Mrouzia – jagnięcina na słodko po marokańsku

Mrouzia to jedno z popularniejszych dań z jagnięciną, z jakim spotkacie się w Maroku. Jest to potrawa odświętna, jedzona zwykle podczas Eid Kabir (więcej o tym święcie przeczytacie tutaj). Rodzynki, prażone migdały, miód i pyszny sos tworzą idealnie zgraną całość. Jest dość słodko, ale pysznie. Jeśli nie lubicie jagnięciny, możecie … czytaj dalej

Pudding ryżowy z kardamonem i pistacjami

Deser znany na całym świecie, choć wydaje mi się, że najpopularniejszy w krajach arabskich. Bardzo prosty w przygotowaniu, aromatyczny, pyszny… Pudding ryżowy z kardamonem i pistacjami to idealna przekąska na ciepło lub zimno. Wersji tego deseru jest cała masa. Można wybierać, przebierać, wybrzydzać. Ważną rolę odgrywa tutaj ryż, bowiem jeśli … czytaj dalej

Shawarma z kurczakiem

Soczyste, aromatyczne kawałki kurczaka, sos jogurtowy z czosnkiem i miętą, pikle. Shawarma znana jest we wszystkich krajach arabskich. Z wołowiną, jagnięciną czy kurczakiem do wyboru, podawana zawinięta w chlebek pita lub po prostu, na talerzu. Często porównywana z tureckim döner kebap czy greckim gyrosem. Mięso do shawarmy najczęściej marynuje się … czytaj dalej

Chebakia (mkharka) – marokańskie ciasteczka sezamowe

Marokański klasyk! Jedne z najpopularniejszych marokańskich ciasteczek już na blogu! Chebakia, zwana również mkharką, to sezamowe, smażone ciasteczka z dodatkiem migdałów. Jak większość tamtejszych słodkości, tuż po usmażeniu ląduje w miodzie, z którego pochodzi cała słodycz, gdyż w cieście nie ma grama cukru. Choć w Maroku jada się je cały … czytaj dalej

Seffa medfouna – parowany makaron z kurczakiem i rodzynkami po marokańsku

Do tego dania mam szczególny sentyment. Była to pierwsza potrawa, którą dane mi było jeść podczas mojej pierwszej wyprawy do Maroka. Do dzisiaj pamiętam ten smak… Seffa medfouna to parowany makaron z kurczakiem i rodzynkami. Całość dopełnia cynamon i cukier puder, którym ozdabia się gotową już potrawę. W marokańskiej kuchni … czytaj dalej

Kaczka z jabłkami i marokańską nutą

W końcu nadeszła chwila, by połączyć kuchnię polską i marokańską. Tradycyjna kaczka z jabłkami wylądowała w tagine z dodatkiem marokańskich przypraw.  Bez ziemniaków, jedzona typowo po marokańsku, czyli z chlebem (ten sprawdził się idealnie) rozeszła się w mgnieniu oka. Mięso było idealnie miękkie, sos gęsty, aromatyczny i lekko słodkawy, dzięki słodszej … czytaj dalej