Lubię zjeść ciepłe śniadanie. Zwłaszcza w zimie. Często na moim talerzu ląduje więc omlet, zmieniam tylko dodatki. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na moją ulubioną wersję – z kurkami. Najlepiej smakuje mi w towarzystwie lekkiej sałatki – z roszponką, pomidorkami koktajlowymi i olejem lnianym. Nie ma w nim nic skomplikowanego, więc każdy z Was sobie z nim poradzi.
Składniki na 1 omlet:
3 jajka (jeśli duże, wystarczą 2)
1 szklanka posiekanych kurek
1 1/2 łyżeczki masła
2 łyżki mleka
sól i pieprz do smaku
1 tortilla
Kurki wyczyścić (najlepiej przy pomocy szczoteczki), pokroić na drobne kawałki i chwilkę podsmażyć na maśle. Do miseczki wbić jaja, dodać mleko, szczyptę soli i dobrze roztrzepać widelcem. Na patelnie z kurkami wylać jajka, wyrównać drewnianą łyżką, posypać lekko świeżo zmielonym pieprzem i przykryć. Po około 5 minutach omlet powinien być całkowicie ścięty.
Tortillę lekko podgrzać na suchej patelni. Położyć na środku omlet i zwinąć w rulon. Podawać z ulubioną sałatką.
Smacznego!
Twój omlet prezentuje się wspaniale ! Do tego to połączenie smakowe 🙂 Pycha 🙂
Dziękuję 🙂
Pysznie wyglada..mysle,ze tak samo smakuje lol
Wioluś, jeszcze lepiej smakuje niż wygląda 😉 Buźka