Bułki nadziewane pieczarkami i żółtym serem

do barszczu, bułki nadziewane pieczarkami, ser zółty

Dzisiaj mam dla Was prosty, pyszny i niezawodny przepis na bułki nadziewane pieczarkami i serem żółtym. Uwielbiam pieczarki… Uwielbiam ser żółty… I, co tu dużo mówić –  uwielbiam te bułki! Idealne zarówno do barszczu czerwonego jak i solo, jako ciepła przekąska. Są bardzo łatwe do zrobienia o czym się za … czytaj dalej

Krucho-drożdżowe pierogi z kapustą, żurawiną i suszonymi śliwkami

pierogi wigilijne, przepisy na święta, kapusta z żurawiną, kapusta ze śliwkami

Mam do nich słabość. Po pierwsze, to uwielbiam ciasto krucho-drożdżowe. Jest idealne do wszelkich wytrawnych wypieków. Na blogu jest już parę propozycji, więc jeśli jesteście ciekawi, to zerknijcie TUTAJ. Jednak w tym przepisie chciałabym się skupić na …nadzieniu, które zapewne dla niektórych z Was będzie troszkę dziwne. No dobra, zgodzę … czytaj dalej

Frytki zapiekane

Dzisiaj będzie łatwo, szybko, smacznie, ale kalorycznie. Jeśli więc jesteście  na diecie, to nawet nie czytajcie dalej ;). Niektórym z Was przepis będzie zapewne przypomniał jakże sławny  kapsalon, którego nawiasem mówiąc do tej pory nie miałam okazji zjeść. W mojej wersji zapiekanych frytek znajdziecie sos z harissy, podsmażony turecki sucuk, … czytaj dalej

Chrupiące cygara ze szpinakiem i fetą

Ciasto filo daje naprawdę wiele możliwości. Można z niego szybko przygotować różnego rodzaju przekąski, zarówno słodkie jak i wytrawne. Nie jest tak tłuste jak ciasto francuskie i przede wszystkim jest dużo bardziej chrupiące. Do tej pory na blogu ukazało się już kilka przepisów z tym rodzajem ciasta i nawet pokazałam … czytaj dalej

Szarpana wołowina z marokańskim akcentem

Tak, mam słabość do wołowiny. Zwłaszcza takiej, w której przemycam nutkę marokańskiego smaku i aromatu. Szarpana wołowina z marokańskim akcentem jest na „wołowinowej top liście” w moim domu. Tak naprawdę robi się sama, ale wymaga czasu i cierpliwości. Zamarynowane uprzednio mięso (minimum cały dzień, choć w tym przypadku polecam marynować … czytaj dalej

Mini pizze z grillowanym bakłażanem

Uwielbiam. Na zimno, na ciepło, w domu czy na pikniku. Zacznę od tego, że jestem ogromną fanką bakłażana, w dodatku grillowanego, więc takie mini pizze z grillowanym bakłażanem pojawiają się u mnie dość często. Choć nie jest to przepis typowo marokański, to takie pizzerinki są bardzo popularne w Maroku, zwłaszcza … czytaj dalej

Domowe nachos zapiekane z chilli con carne i serem

Domowe nachos z piekarnika, chilli con carne (tak, z kukurydzą – bo nam najbardziej smakuje ;)), dużo ciągnącego się sera… U mnie ta przekąska zawsze robi furorę. Być może wykorzystacie ten pomysł na domówkę, Sylwestra, pogaduchy w gronie przyjaciół czy „zagrychę” na mecz. Wszyscy wiemy, że wszelkiego rodzaju sklepowe chipsy, … czytaj dalej

Kapuśniaczki krucho-drożdżowe

Prawdę mówiąc kapuśniaczki pojawiają się u mnie nie tylko na Święta. Jedne, co różni tę świąteczną wersję od codziennej to grzyby, bo w tych drugich lądują pieczarki. Nadzienie musi być koniecznie z kapusty kiszonej (u mnie domowa, z marchewką), ugotowanej do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, kminku i … czytaj dalej

Kumpir turecki – faszerowane pieczone ziemniaki

Gdybym miała przelać swoją miłość do kuchni marokańskiej na rzecz innej, bez wątpienia padłoby na kuchnię turecką. Mam ku temu 4 powody. Pierwszy z nich (i najważniejszy!) to  ciasto drożdżowe – miłość Turków do ciasta drożdżowego, jest prawie tak wielka jak moja ;). Drugi to tureckie pide (przepis tutaj), trzeci – … czytaj dalej

Tarta flambée z kurkami (alzacka niby pizza)

Szczerze mówiąc, to zastanawiałam się jaki nadać tytuł do tego przepisu… Z francuskiego: tarte flambée lub flammekueche (w zależności od regionu), z niemieckiego: Flammkuchen, a po polsku często określana mianem alzackiej/francuskiej/niemieckiej pizzy. I bądź tu człowieku mądry ;). Ale do rzeczy. Czym więc jest ten przysmak o wielu nazwach? Tarta flambée … czytaj dalej