Babka kokosowa z malinami

babka, forma nordic ware vintage star, babka kokosowa, babka z malinami

Ta babka powstała jakiś czas temu zupełnie przypadkiem. Zostało mi pół puszki mleka kokosowego i chciałam je do czegoś wykorzystać. Padło na coś słodkiego. Najpierw przyszły mi do głowy muffiny, ale szybko zmieniłam zdanie i wyciągnęłam z szafki formę do babki. Uwielbiam… Mogę piec babki choćby po to, by na … czytaj dalej

Babka czekoladowo-różana

babka czekoladowa, babka czekoladowo-różana, woda różana, nordic ware crown pan

Gdybym miała zrezygnować ze wszystkich ciast (oczywiście oprócz drożdżowego ;)) i móc piec tylko jeden rodzaj do końca życia, to wybrałabym właśnie babki. Uwielbiam je piec, uwielbiam je jeść i uwielbiam na nie patrzeć. Widok żadnego innego ciasta nie sprawia mi takiej ogromniej radości. Nie wiem, może to już jest … czytaj dalej

Jesienna babka dyniowa z orzechami

babka dyniowa, forma nordic ware

Jesienna babka dyniowa z orzechami to obowiązkowy wypiek w sezonie na dynię (a jeśli mrozicie puree z dyni, co polecam, to jej smakiem możecie się cieszyć cały rok). Dodatkowo jeśli lubicie wilgotne, aromatyczne wypieki, które są w dodatku banalne w przygotowaniu i zawsze się udają, to właśnie trafiliście na przepis … czytaj dalej

Muffiny czekoladowo-kokosowe

Dawno nie było muffinek… A biorąc pod uwagę fakt, że jestem ostatnio nieco zabiegana, to uznałam je za idealną propozycję nowego przepisu na blogu. Szanowni Państwo, oto i one – muffiny czekoladowo-kokosowe! Chyba każdemu z nas przydaje się przepis na muffiny, które zawsze wychodzą. Są wilgotne i mocno wyrośnięte. Taki … czytaj dalej

Babka fale Dunaju

Chyba każdy tak ma, że zobaczy jakiś przepis i od razu chce go wypróbować. Tak było ze mną i przepisem na tę babkę. Gdy zobaczyłam go na jednej z niemieckojęzycznych grup na Facebooku, dałam sobie góra dwa dni… i oto efekty! Powiem Wam szczerze, że zauroczyła mnie do tego stopnia, … czytaj dalej

Śniadaniowe muffiny owsiane bez cukru

To chyba pierwszy taki przepis na blogu… Całkiem fit! Muffiny owsiane bez cukru – idealne na śniadanie, drugie śniadanie lub jako przekąska. Jeśli jesteście fanami owsianki, to musicie ich spróbować, bowiem smakują tak, jak zapieczona owsianka z bananami. Nie są to na pewno puszyste muffinki,  które otrzymalibyśmy ze zwykłej mąki. … czytaj dalej

Cynamonowe cruffiny

Proszę Państwa, oto one: cynamonowe cruffiny we własnej osobie! Tak naprawdę ni to croissant, ni muffin. Ale jedno jest pewne – są przepyszne! Oczywiście nie jest to oryginalny przepis z San Francisco od Mr. Holmes Bakehouse, bo ten wpisał się na listę przepisów strzeżonych. Choć nie było mi dane spróbować tych … czytaj dalej

Muffiny z borówkami i cytrynową nutą

Muffiny są lekiem na całe zło. Zwłaszcza te wyrośnięte, napakowane owocami, puszyste. Po prostu najlepsze i zawsze się udają. A z racji tego, że udało mi się dorwać dwa koszyki pięknych borówek amerykańskich, nie zastanawiałam się zbyt długo. I dobrze. Przepis ten jest moim ulubionym przepisem na muffiny. Zawsze pięknie … czytaj dalej

Wilgotna babka marmurkowa na krupczatce (bez mleka)

Uwielbiam babki, ale jestem w stosunku do nich wymagająca. Wszystko zniosę, ale nie znoszę, gdy ciasto jest zbyt suche. Ta taka nie jest i dlatego jest jedną z moich ulubionych. Gości u mnie zarówno na co dzień jak i od święta. Idealna na Wielkanoc. Duża, podzielna i bardzo pyszna. Do jej … czytaj dalej

Wilgotne muffiny mocno czekoladowe

To ulubione muffiny mojego męża. On ich nie je. On je pożera. Wilgotne, mocno czekoladowe. Wyrastają idealnie! To świetna propozycja dla czekoladowych łasuchów. Polecam bardzo ;). Składniki na 12 dużych muffinek: 2 szklanki mąki 1,5 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1/2 szklanki … czytaj dalej