Marokańskie beignets

Marokańskie beignets to nic innego jak drożdżowe oponki. Duże (o średnicy około 15 cm), puchate, koniecznie obtoczone w cukrze krysztale. W Maroku najpopularniejsze w okresie letnim, zwłaszcza jako plażowa, słodka przekąska. Podczas gdy jedni smażą się na słońcu i wylegują na plaży, inni smażą… beignets i nieźle na tym zarabiają. … czytaj dalej

Smażone banany w cieście kokosowym

smażone banany, banany w cieście, kuchnia azjatycka

Karnawał trwa, więc wszystko co smażone nie jest nam obce! A jeśli chcecie sobie odmienić i przekąsić coś innego między pączusiem a chruścikiem, to polecam smażone banany w cieście kokosowym! Pewnie niektórzy z Was znają tę słodką przekąskę z chińskich restauracji. Nigdy nie byłam specjalistką od kuchni azjatyckiej, więc nie … czytaj dalej

Krucho-drożdżowe pierogi z kapustą, żurawiną i suszonymi śliwkami

pierogi wigilijne, przepisy na święta, kapusta z żurawiną, kapusta ze śliwkami

Mam do nich słabość. Po pierwsze, to uwielbiam ciasto krucho-drożdżowe. Jest idealne do wszelkich wytrawnych wypieków. Na blogu jest już parę propozycji, więc jeśli jesteście ciekawi, to zerknijcie TUTAJ. Jednak w tym przepisie chciałabym się skupić na …nadzieniu, które zapewne dla niektórych z Was będzie troszkę dziwne. No dobra, zgodzę … czytaj dalej

Kruche ciasteczka z żurawiną, migdałami i czekoladą

kruche ciasteczka z żurawiną, ciasteczka na Boże Narodzenie, szybkie ciasteczka

Czasem bywa tak, że idą Święta, a my nie mamy czasu na przesiadywanie w kuchni i pieczenie wymyślnych słodkości. Wówczas każdy szuka szybkiego, prostego i niezawodnego przepisu, dzięki któremu w kilka chwil wyczaruje domowe, pachnące ciastka, które posmakują bliskim. Dzisiejszy przepis na kruche ciasteczka z żurawiną, migdałami i czekoladą spełnia … czytaj dalej

Makrout – marokańskie ciasteczka z daktylami (pieczone)

Makrout to jedne z najpopularniejszych ciasteczek nie tylko w Maroku. Znajdziecie je również w Algierii i Tunezji. Oczywiście we wszystkich tych krajach najczęściej zajadane są podczas Ramadanu. Jakiś czas temu pokazałam Wam, jak zrobić wersję smażoną (klik po przepis), a dzisiaj pokażę Wam wersję nieco unowocześnioną (i na pewno mniej … czytaj dalej

Marokański batbout nadziewany mięsem mielonym

Marokański chlebek z patelni już znacie. Prosty, szybki i bardzo smaczny. Przepis na klasyczny batbout pojawił się już dawno. Mało tego – był to przepis rozpoczynający istnienie bloga SmakiMaroka.pl (znajdziecie go tutaj). Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić marokański batbout nadziewany mięsem mielonym. Na blogu jest już jeden przepis na nadziewany … czytaj dalej

Rfiss tounsi – ciasteczka z daktylami bez pieczenia

Pochodzienie rfiss tounsi to kwestia sporna. Z nazwy wynika, że są tunezyjskie, jednak Algierczycy bronią ich zacięcie jako swoją własność. Nie będę tutaj rozstrzygać kto ma rację, jednak wiem, że te ciasteczka są też w Maroku. Tam, choć nie są zbytnio popularne, nazywane są maakra. Jest to kolejny słodki przysmak, … czytaj dalej

Smażony atayef (qatayef) z orzechami

To już druga wersja tego bliskowschodniego deseru. Atayef (znany też pod nazwą katayef lub qatayef) to małe, nadziewane naleśniki, które bardzo przypominają marokańskie baghrir (klik po przepis). Przepis jest bardzo podobny, tylko w naleśnikach na atayef jest więcej cukru. Jakiś czas temu pokazałam Wam wersję z kremem ashta (przepis tutaj), … czytaj dalej

Msemen z krewetkami i ryżowym vermicelli

Marokańskie naleśniki warstwowe msemen (lub rghayef, obie nazwy są poprawne) znacie już od dawna. Dają one naprawdę wiele możliwości. Występują w wersji solo – klik, która jest najpopularniejsza, w wersji na słodko (przepis tutaj) lub nadziewane. Jakiś czas temu pokazałam Wam, jak zrobić te z mięsem mielonym (klik), a dzisiaj … czytaj dalej

Arabskie ciasteczka z bakaliami

Widząc nazwę „arabskie ciasteczka z bakaliami”, niektórym z Was od razu wydaje się, że znowu będzie lepko, miodowo lub z syropem cukrowym. Nie tym razem! Kruche, z dodatkiem ulubionych bakalii, pod pierzynką z cukru pudru. Słodkie, choć nie są to typowe arabskie „ulepki” ociekające wyżej wspomnianym miodem lub syropem ater. … czytaj dalej