Pączki z jabłkami (Apfelkrapfen)

apfelkrapfen, pączki, przepis, pączki z jabłkami, przepisy na karnawał

Od kiedy wróciłam na bloga po dość długiej nieobecności, serwuje Wam same słodkości. Tak się jednak złożyło, że mój powrót przypadł na czas karnawału, wiec przepisy na wszystko co smażone i kaloryczne są jak najbardziej na miejscu, prawda? Dzisiaj po raz kolejny zabieram Was do Austrii. Kiedyś wspominałam Wam, że … czytaj dalej

Smażone mini rghaif

rghaif au miel, ramadan, kuchnia marokańska, proste ciasteczka, ciasteczka z efektem wow, proste ciastka, smażone ciasteczka,

Rghayef, rghaif czy msemen to nazwy, które już pare razy pojawiały się na blogu (na przykład tutaj). Do tej pory oznaczały one tylko i wyłącznie słynne, warstwowe naleśniki marokańskie. Zwykle z dodatkiem semoliny, smażone na suchej patelni, podawane tradycyjnie z miodem lub serkiem topionym. Tak, to wszystko się zgadza, ale … czytaj dalej

Znood el sit

znood el sit, kuchnia libańska, ciasto filo przepisy, krem ashta, syrop ater, tłusty czwartek

Dzisiaj mam dla Was istną bombę! I to nie tylko pod względem smakowym… również i kalorycznym. No ale w karnawale można sobie pozwolić. Podobno 😉 Dzisiaj zabieram Was w podróż do Libanu! Gotowi? Mam nadzieję! Słodki i nieco lepki znood el sit to jeden z najpopularniejszych deserów tego kraju (zwłaszcza … czytaj dalej

Layali Lubnan – mleczny pudding z semoliną

Layali lubnan, deser libański, semolina przepisy, pudding arabski mleczny, krem ashta, łatwy deser, deser na zimno, pistacje

Layali Lubnan (w dosłownym tłumaczeniu „libańskie noce”) to deser, który Was zachwyci. To deser, w którym aromat mastyksu, wody z kwiatu pomarańczy i wody różanej doprowadzi Wasze kubki smakowe do szaleństwa. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Wymaga jednak ciepliwości – trzeba mieszać, mieszać i jeszcze … czytaj dalej

Marokańskie ciasteczka briwats z migdałami

briwats au amandes, moroccan sweets, cuisine marocaine, kuchnia marokańska, kuchnia arabska, marokańskie ciasteczka, ciasteczka smażone, ciasteczka z migdałami, kuchnia maghrebu

Przyszła pora na briwats z migdałami. To nie tylko jedne z moich ulubionych marokańskich ciastek, ale i ogólnie ciastek. Po prostu je uwielbiam, ale pod jednym warunkiem – a jakim, zaraz się przekonacie. Marokańskie ciasteczka briwats z migdałami to klasyk. To ciastka, które znajdziecie w każdej cukierni i na każdym … czytaj dalej

Marokańskie ciasteczka ghriba z orzechami włoskimi

ghriba, moroccan sweets, moroccan cookies, kuchnia marokańska, marokańskie ciasteczka, ciasteczka orzechowe, orzechy włoskie przepis, kuchnia marokańska

Kolejna, już piąta wersja marokańskich ciasteczek ghriba. Tym razem Wasze kubki smakowe będą rozkoszować się smakiem orzechów włoskich. Niezależnie od wersji, ghriba w Maroku jest bardzo popularna zarówno na co dzień jak w i okresie Ramadanu. O ile inne wersje są dość tanie, to ta z orzechami włoskimi do najtańszych … czytaj dalej

Bauernkrapfen (Auszogne)

przepisy na tłusty czwartek, auszogne, bauernkrapfen, pączki,

W Austrii Bauernkrapfen, w Niemczech natomiast Auszogne, Knieküchle, Küchl – to występujące pod różną nazwą pączki o dość charakterystycznym kształcie, który bardziej przypomina oponkę niż grubiutkiego pączka.  Pamiętam, gdy pierwszy raz pokazałam je mamie, powiedziała mi „że wyglądają, jakby były w środku surowe”, ale zapewniam Was, że one właśnie tak … czytaj dalej

Qatlama – afgańskie oponki

przepisy na karnawał, kuchnie świata, kuchnia afgańska, qatlama, oponki, ciasto drożdżowe, smażone drożdżowe,

Zawsze gdy patrzę na warstwy myślę sobie, że afgańskie oponki o wdzięcznej nazwie qatlama to najpiękniejsze oponki jakie tylko mogą być. Dodam, że nie są one tylko ładne, ale i pyszne. Pokochacie je od pierwszego chrupnięcia! A one chrupią… i to porządnie! Pierwszy raz z qatlamą miałam do czynienia podczas… … czytaj dalej

Pierniczki (miękkie i idealne do wykrawania)

pierniczki od razu miękkie, pierniczki z mąki żytniej, pierniczki do wykrawania, miękkie pierniki przepis, pierniczki świąteczne

Uwielbiam pierniczki. Każde. Mogą być nawet twarde jak skała – i tak znajdę na nie sposób (pierniczek maczany w kawie smakuje jeszcze lepiej ;)). Oczywiście najlepiej smakują mi te domowe, które nie tylko pobudzają moje kubki smakowe, ale dbają również o to, aby w domu zapachniało świętami Bożego Narodzenia już … czytaj dalej

Piernikowe drożdżówki z marcepanem

drożdżówki, z marcepanem, piernikowe ciasto drożdżowe, masa marcepanowa

Korzenne aromaty, marcepan i nutka pomarańczy w drożdżowym? Oczywiście! I napiszę więcej – to nie mogło się nie udać ;). Ja, wielka fanka drożdżowego, wszelkich piernikowych smaków i marcepanu zapraszam Was na przepyszne piernikowe drożdżówki z marcepanem i pomarańczową nutą! Drożdżowe to ja mogę zawsze, wszędzie i o każdej porze. … czytaj dalej