Smażone mini rghaif

Rghayef, rghaif czy msemen to nazwy, które już pare razy pojawiały się na blogu (na przykład tutaj). Do tej pory oznaczały one tylko i wyłącznie słynne, warstwowe naleśniki marokańskie. Zwykle z dodatkiem semoliny, smażone na suchej patelni, podawane tradycyjnie z miodem lub serkiem topionym. Tak, to wszystko się zgadza, ale dzisiaj pokażę Wam, co jeszcze kryje się pod nazwą rghaif. I nie, nie jest to kolejna wersja naleśników.
Są to… ciasteczka. I to takie z gwarantowanym efektem wow ;).
Jak to na smażone słodkości przystało, w Maroku są one popularne w okresie Ramadanu, ale nie zabraknie ich również na co dzień, jako dodatek do popołudniowej herbaty (przy okazji polecam przepis na marokańską herbatę – klik). Są tanie (brak w nich migdałów), więc prawie każdy może sobie pozwolić zarówno na ich zakup na pobliskim souku lub samodzielne przygotowanie ich w domu.
Prawda jest taka, że smażone mini rghaif stanowią zawsze atrakcję. Jak tylko pojawią się na stole, to najpierw padają pytania: „jak ty to zrobiłaś?”, „jak się robi takie warstwy?”, a na koniec zawsze słyszę: „na pewno jest z nimi dużo roboty”. Tak więc o tym, jak się je robi i co należy zrobić, żeby uzyskać takie warstwy dowiecie się z opisu poniżej. Wówczas przekonacie się, że wcale nie ma z nimi dużo pracy i są to jedne z prostszych i szybszych w przygotowaniu ciasteczek marokańskich.
Na koniec dodam, że tradycyjnie, tuż po usmażeniu lądują one w miodzie (zwykle z dodatkiem wody z kwiatu pomarańczy). W mojej wersji są one tylko lekko nim posmarowane. Jeśli nie jesteście pewni, którą wersję przygotować, spróbujcie obie – wówczas sami się przekonacie czy wolicie tę „lepiącą” się wersję czy może tę bardziej suchą, niesamowicie chrupiącą.  Jedno jest pewne – róbcie i to szybko! Polecam bardzo!

Smażone mini rghaif – przepis:
rghaif, rghayef au miel, cuisine marocaine, smażone ciasteczka, ciasteczka z miodem

Składniki:
600 g mąki pszennej
100 g roztopionego masła
4 łyżki drobnego cukru
250 ml mleka
50 ml wody z kwiatu pomarańczy (można zastąpić mlekiem)

Dodatkowo:
maizena do podsypywania
pół szklanki miodu wymieszanego
sezam
olej do smażenia

Mąkę przesiać, dodać cukier, mleko, wodę kwiatową i przestudzone masło. Wyrobić miękkie, gładkie i nieklejące się ciasto. Owinąć w folię spożywczą i odstawić na 20 minut do odpoczynku.
Ciasto podzielić na 3 części. Blat oprószyć skrobią kukurydzianą (maizeną). Każdą z części rozwałkować na prostokąt, tak cienko jak tylko się da. Wierzch ciasta posypać maizeną i wygładzić.
[Uwaga – ciasto ma być dokładnie obsypane, bo to gwarantuje ładne rozwarstwianie się ciasta podczas smażenia].
Następnie ciasno zwinąć w rulon i pokroić na kawałki o wielkości około 3 cm. Każdy z nich mocno docisnąć w środku (przyda się trzonek drewnianej łyżki), po czym rozwałkować na płasko.

rghaif au miel, kuchnia marokańska, ciasteczka ramadan,

Tak przygotowane ciasteczka smażyć na rozgrzanym oleju do momentu aż się ładnie przyrumienią. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym i przy pomocy pędzelka, posmarować je z wierzchu miodem.
Wierzch posypać sezamem.

Smacznego!

rghaif au miel, ramadan, kuchnia marokańska, proste ciasteczka, ciasteczka z efektem wow, proste ciastka, smażone ciasteczka, rghayef, rghaif, ciasteczka marokańskie, przepisy na ramadan, kuchnia arabska, arabskie ciastka, kuchnia arabska, kuchnia marokańska, smaki maroka, łatwe ciasteczka, smażone ciasteczka, warstwowe ciasteczka

Tagi , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.