Tagine z kurczakiem i rabarbarem jest świetnym przykładem na to, że rabarbar nadaje się nie tylko do ciasta i na kompot… Jeśli lubicie niebanalne połączenia, to ten przepis jest dla Was strzałem w dziesiątkę.
Soczyste, miękkie mięso z kurczaka, otulone słodko-kwaśnym sosem – czego chcieć więcej? No chyba, że kawałka bagietki, by móc nim zanurkować w tym gęstym i aromatycznym sosie. Najpierw poczujemy kwaskowaty rabarbar, by już po chwili nasze kubki smakowe otuliła słodycz miodu. Dla tych doznań warto dać rabarbarowi szansę, nawet jeśli do tej pory nie było Wam do niego po drodze.
Uwaga, niech nie zmyli Was tagine – nie jest to przepis marokański. Mało tego, w Maroku zarówno ja jak i moja marokańska rodzina się z rabarbarem nie spotkaliśmy. Pamiętam, jak kiedyś zapakowałam do bagażu kilka lasek i zrobiłam tam „zwykłe” ciasto drożdżowe z kruszonką – wszyscy byli zachwyceni. Swoją drogą – znacie kogoś, kto nie lubi drożdżowego i co więcej – drożdżowego z kruszonką? Tacy ludzie chyba nie istnieją?!
I na koniec coś ważnego – weźcie pod uwagę to, że przepis ten można spokojnie przygotować w głębokiej patelni lub rondlu, pamiętając o wolnym gotowaniu. Nie przyjmuje więc wymówek w stylu „bo nie mam tagine”, tak dla jasności ;).
Polecam bardzo! Pycha!
Tagine z kurczakiem i rabarbarem – przepis:
Składniki:
1 średniej wielkości kurczak
1 duża cebula
40 ml oliwy
1/3 łyżeczki pieprzu
3/4 łyżeczki czosnku w proszku
1/3 mielonej kolendry
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki kurkumy
kilka nitek szafranu namoczonych w łyżce wody
1/4 łyżeczki cynamonu
2-3 łyżki miodu
2 długie laski rabarbaru
około 130 ml wody
Do tagine (lub rondla/głębokiej patleni) wlać oliwę i dodać pokrojoną w piórka cebulę. Na wierzchu ułożyć poporcjowanego kurczaka (u mnie bez skóry) i posypać wszystkimi przyprawami. Następnie dolać wodę i rozmoczony szafran. Gotować pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu, od czasu do czasu polewając kurczaka powstałym sosem.
Gdy kurczak zacznie robić się miękki dodać pokrojony rabarbar. Przykryć i gotować do wyraźnej redukcji sosu i praktycznie rozgotowania się rabarbaru. Na dosłownie 2-3 minuty przed ściągnięciem tagine z palnika, polać wierzch miodem.
Podawać w towarzystwie bagietki.
Smacznego!