Drożdżowa babka cruffin

kulich cruffin, babka drożdżowa, wielkanocna babka, babka z rodzynkami, smaki maroka, cruffin, cruffiny,

Oto ona – napakowana rodzynkami, skórką pomarańczową i migdałami. Z widocznymi warstwami, maślanym i szafranowym wnętrzem. Wyjątkowa, bogata w smaku, przepiękna z wyglądu. Nie wymaga dodatkowych ozdób, bo lekko oprószona cukrem pudrem sama tę ozdobę stanowi. Lubi być w centrum uwagi, przyciągać spojrzenia i słuchać komplementów na swój temat. Drożdżowa … czytaj dalej

Zaplatane muffiny drożdżowe

muffiny, drożdżowe muffiny, muffiny chałki, chałka, przepis,

Dawno nie było na blogu drożdżowego, więc trzeba to zmienić! Dodatkowo zbliża się Wielkanoc, a to przecież czas drożdżowych wypieków! Łapcie zatem kubek kakao i chodźcie! Zapraszam na zaplatane muffiny drożdżowe! Przepis jest prosty, zaplatanie też nie jest jakąś wielką sztuką – chyba każdy z nas choć raz w życiu … czytaj dalej

Jajka nadziewane pastą z sardeli

pasta anchois przepisy, jajka faszerowane, jajka nadziewane, przepisy na wielkanoc, jajka z chrzanem, jajka z łososiem, pasta do jajek

Jajka nadziewane pastą z sardeli to hit nie tylko wielkanocnego stołu, ale i każdej imprezy. Pierwszy raz jadłam je niespełna 3 lata temu, kiedy koleżanka przyniosła je do pracy. Już po pierwszym kęsie zaczęłam nudzić o przepis. Potem skosztował ich mój mąż i od tego czasu wiecznie słyszę: „Kiedy zrobisz … czytaj dalej

Babka czekoladowo-różana

babka czekoladowa, babka czekoladowo-różana, woda różana, nordic ware crown pan

Gdybym miała zrezygnować ze wszystkich ciast (oczywiście oprócz drożdżowego ;)) i móc piec tylko jeden rodzaj do końca życia, to wybrałabym właśnie babki. Uwielbiam je piec, uwielbiam je jeść i uwielbiam na nie patrzeć. Widok żadnego innego ciasta nie sprawia mi takiej ogromniej radości. Nie wiem, może to już jest … czytaj dalej

Babka fale Dunaju

Chyba każdy tak ma, że zobaczy jakiś przepis i od razu chce go wypróbować. Tak było ze mną i przepisem na tę babkę. Gdy zobaczyłam go na jednej z niemieckojęzycznych grup na Facebooku, dałam sobie góra dwa dni… i oto efekty! Powiem Wam szczerze, że zauroczyła mnie do tego stopnia, … czytaj dalej

Orzeszki w wielkanocnej odsłonie

Orzeszków nikomu przedstawiać nie trzeba. Szkoda jednak, że zostały na stałe wpisane w bożonarodzeniowe menu, a tymczasem mogą stanowić przepiękną ozdobę wielkanocnego stołu. Pozwólcie więc, że je zapowiem: Panie i Panowie, przed Wami orzeszki w wielkanocnej odsłonie! Tak, wiem  – barwniki to chemia… Jednak wychodzę z założenia, że jeśli zjem … czytaj dalej

Tamina – algierski deser z prażonej semoliny

Dzisiaj po algiersku, choć z lekkim twistem. Pamiętam, kiedy kilka lat temu siedziałam przed telewizorem w Maroku (i udawałam, że wszystko rozumiem ;)), pojawił się na ekranie sympatyczny, starszy pan, który robił to cudo. Na szczęście przepis nie był skomplikowany i udało mi się zanotować składniki, które po prostu rozpoznałam, … czytaj dalej

Drożdżowy wieniec wielkanocny z orzechami

To, że mam fioła na punkcie ciasta drożdżowego, to już wiecie… To najchętniej robiony, jedzony i urozmaicany przeze mnie typ ciasta. Dlatego nawet na Wielkanocnym stole zawsze znajduje dla niego miejsce, obowiązkowo koło ulubionej babki. Wieniec ten najbardziej lubię z nadzieniem orzechowym i właśnie w tej formie Wam go dzisiaj … czytaj dalej

Pieczone przepiórki z konfiturą z czerwonej cebuli

Pół dnia w kuchni, drogie składniki, nerwy, że coś się nie uda i to odwieczne pytanie: czy gościom będzie smakowało… To dylematy każdego, kto ma w planie przygotować odświętny obiad. Dzisiaj pokażę Wam, że jest możliwe przygotowanie naprawdę eleganckiego i niesamowicie smacznego jedzonka w godzinę. Przepiórki uważane są za dość … czytaj dalej

Sałatka z rukolą, pieczonymi burakami i panierowanymi jajkami

Ta sałatka to połączenie różnych smaków, które tworzą idealną całość. I choć wiem, że rukola ma swoich przeciwników, to w tej sałatce nie wyobrażam sobie innego zielska :). Jest dość szybka w przygotowaniu po warunkiem, że mamy upieczone już wcześniej buraki. Można dodać ugotowane, ale z pieczonymi smakuje znacznie lepiej. Panierowane … czytaj dalej