Pieczone przepiórki z konfiturą z czerwonej cebuli

Pół dnia w kuchni, drogie składniki, nerwy, że coś się nie uda i to odwieczne pytanie: czy gościom będzie smakowało… To dylematy każdego, kto ma w planie przygotować odświętny obiad. Dzisiaj pokażę Wam, że jest możliwe przygotowanie naprawdę eleganckiego i niesamowicie smacznego jedzonka w godzinę.
Przepiórki uważane są za dość trudne w obróbce termicznej. To wszystko dlatego, że są malutkie i czasem lubią się wysuszyć zanim zdążą się przyrumienić. Zdradzę Wam, co robię by mięso były soczyste, a skórka chrupiąca.
Idealnie wypieczone mięso świetnie komponuje się z konfiturą z czerwonej cebuli z suszonymi śliwkami i mocno rozmarynowym gnocchi. Polecam Wam bardzo! Obiad idealny by zaskoczyć gości i podać coś innego, smacznego i co najważniejsze – przy minimum wysiłku :).


Składniki na 3 porcje: 
3 przepiórki
1 łyżka miodu
1 łyżka miękkiego masła
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
do podlania: 2 łyżki oliwy + 1/3 szklanki wody
1,5 łyżki masła (do smarowania w trakcie pieczenia)

Konfitura z czerwonej cebuli (chutney):
3 średniej wielkości cebule czerwone
270 ml wody
1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
garść suszonych śliwek

Przygotować marynatę: miód, miękkie masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz wymieszać w miseczce. Wymyte i osuszone przepiórki natrzeć marynatą, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i schłodzić (ja zawsze marynuję na noc).
Zamarynowane przepiórki wyjąć z lodówki na około 40 minut przed planowanym pieczeniem. Następnie przełożyć na blachę, podlać wodą z oliwą i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, funkcja góra-dół. Przepiórki piec około 30 minut, w zależności od wielkości. Żeby ich nie wysuszyć, polecam posmarować je podczas pieczenia (najlepiej przy pomocy pędzelka) masłem. Przyspieszy ono proces rumienienia się skórki, a także doda mięsu delikatności i zapobiegnie wysuszeniu. Pierwszy raz posmarować w momencie, gdy zaczną się lekko rumienić, kolejny zaś na 5 minut przed wyjęciem ich z piekarnika.
W międzyczasie przygotować konfiturę. Cebulę pokroić w piórka, zalać wodą i gotować na małym ogniu do momentu, aż zrobi się miękka. Następnie dodać cukier, cynamon, kardamon i suszone śliwki. Konfiturę zdjąć z ognia gdy stanie się kleista, a śliwki będą miękkie.
Danie idealnie uzupełnią gnocchi/kopytka ugotowane i wymieszane z roztopionym masłem z dodatkiem rozmarynu.

Smacznego!

Otagowano , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *