Drożdżowy wieniec wielkanocny z orzechami

To, że mam fioła na punkcie ciasta drożdżowego, to już wiecie… To najchętniej robiony, jedzony i urozmaicany przeze mnie typ ciasta. Dlatego nawet na Wielkanocnym stole zawsze znajduje dla niego miejsce, obowiązkowo koło ulubionej babki.
Wieniec ten najbardziej lubię z nadzieniem orzechowym i właśnie w tej formie Wam go dzisiaj przedstawię. Spróbujcie koniecznie!


Składniki:
500 g mąki pszennej
60 g miękkiego masła
40 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 jajka
150 ml letniego mleka
do posmarowania: żółtko + odrobina mleka + 2 łyżki brązowego cukru

Nadzienie orzechowe:
300 g mielonych orzechów
2 łyżeczki cynamonu
140 ml mleka
7-10 łyżek cukru pudru (lub nawet więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie)

Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i letnie mleko. Rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z cukrem, solą, jajkami, ekstraktem i wyrośniętym rozczynem. Dokładnie wymieszać, dodać miękkie masło i wyrobić gładkie, nieklejące się ciasto (mikserem planetarnym około 8 minut). Przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Po tym czasie ciasto lekko wyrobić i rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach 50 x 35 cm.
Składniki na nadzienie wymieszać. W razie potrzeby zwiększyć ilość cukru. Wyłożyć na ciasto i równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni. Następnie zwinąć w roladę, przeciąć na pół i uformować wieniec.


Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. Posypać brązowym cukrem.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, na środkowej szynie, około 50 minut.
Studzić na kratce. Można dodatkowo posypać pudrem lub polukrować.

Smacznego!

Otagowano , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *