Smażone mini rghaif

rghaif au miel, ramadan, kuchnia marokańska, proste ciasteczka, ciasteczka z efektem wow, proste ciastka, smażone ciasteczka,

Rghayef, rghaif czy msemen to nazwy, które już pare razy pojawiały się na blogu (na przykład tutaj). Do tej pory oznaczały one tylko i wyłącznie słynne, warstwowe naleśniki marokańskie. Zwykle z dodatkiem semoliny, smażone na suchej patelni, podawane tradycyjnie z miodem lub serkiem topionym. Tak, to wszystko się zgadza, ale … czytaj dalej

Znood el sit

znood el sit, kuchnia libańska, ciasto filo przepisy, krem ashta, syrop ater, tłusty czwartek

Dzisiaj mam dla Was istną bombę! I to nie tylko pod względem smakowym… również i kalorycznym. No ale w karnawale można sobie pozwolić. Podobno 😉 Dzisiaj zabieram Was w podróż do Libanu! Gotowi? Mam nadzieję! Słodki i nieco lepki znood el sit to jeden z najpopularniejszych deserów tego kraju (zwłaszcza … czytaj dalej

Layali Lubnan – mleczny pudding z semoliną

Layali lubnan, deser libański, semolina przepisy, pudding arabski mleczny, krem ashta, łatwy deser, deser na zimno, pistacje

Layali Lubnan (w dosłownym tłumaczeniu „libańskie noce”) to deser, który Was zachwyci. To deser, w którym aromat mastyksu, wody z kwiatu pomarańczy i wody różanej doprowadzi Wasze kubki smakowe do szaleństwa. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Wymaga jednak ciepliwości – trzeba mieszać, mieszać i jeszcze … czytaj dalej

Marokańskie ciasteczka briwats z migdałami

briwats au amandes, moroccan sweets, cuisine marocaine, kuchnia marokańska, kuchnia arabska, marokańskie ciasteczka, ciasteczka smażone, ciasteczka z migdałami, kuchnia maghrebu

Przyszła pora na briwats z migdałami. To nie tylko jedne z moich ulubionych marokańskich ciastek, ale i ogólnie ciastek. Po prostu je uwielbiam, ale pod jednym warunkiem – a jakim, zaraz się przekonacie. Marokańskie ciasteczka briwats z migdałami to klasyk. To ciastka, które znajdziecie w każdej cukierni i na każdym … czytaj dalej

Marokańskie ciasteczka ghriba z orzechami włoskimi

ghriba, moroccan sweets, moroccan cookies, kuchnia marokańska, marokańskie ciasteczka, ciasteczka orzechowe, orzechy włoskie przepis, kuchnia marokańska

Kolejna, już piąta wersja marokańskich ciasteczek ghriba. Tym razem Wasze kubki smakowe będą rozkoszować się smakiem orzechów włoskich. Niezależnie od wersji, ghriba w Maroku jest bardzo popularna zarówno na co dzień jak w i okresie Ramadanu. O ile inne wersje są dość tanie, to ta z orzechami włoskimi do najtańszych … czytaj dalej

Serniko-baklava (sernik na cieście filo)

baklava cheescake, sernik, baklava, sernik a'la baklava, sernik na ciaście filo, sernik z orzechami, serniko-baklava

Tak z ręką na sercu to ten przepis nie wymaga długiego wstępu… Powinnam napisać tylko „róbcie, bo pycha” ;). No ale wiecie już, że ja nie lubię takich wstawiać takich „suchych” przepisów. Wstęp musi być i kropka. Dzisiaj mam dla Wam coś wyjątkowego. Serniko-baklava – jak sama nazwa wskazuje to … czytaj dalej

Nadziewane daktyle medjool

daktyle medjool, nadziewane daktyle, daktyle z migdałami

Uwielbiam daktyle. Nie odmówię sobie żadnego ciasteczka, które w środku skrywa choćby odrobinę pasty daktylowej. Zawsze kiedy jesteśmy w Maroku, to podziwiam je na souku. Mąż się ze mnie śmieje, ile razy będę robiła zdjęcie daktylom… Bo robię je zawsze, czasem nawet kilka jednego dnia 😉 Zawsze dostrzegam w nich … czytaj dalej

Marokański batbout w stylu panini

panini, batbout, kuchnia marokańska, marokański chleb

Marokański chlebek w nowej, nieco nowoczesnej odsłonie. Niektórzy z Was zapewne wiedzą, że batbout to rodzaj marokańskiego chlebka z patelni. Przepis na jego tradycyjną wersję był pierwszym przepisem na blogu i znajdziecie go tutaj.  Z czasem na stronie pojawiły się różne inne wersje – od nadziewanej sałatką z tuńczykiem (klik) … czytaj dalej

Marokańskie ciasteczka sezamowe „babouche”

moroccan cookie, ciasteczka marokańskie, sezamowe, halwa marocaine

Przepis na jedne z prostszych, tańszych i … pyszniejszych ciasteczek marokańskich w końcu doczekał się publikacji na blogu. W Maroku te ciasteczka cieszą się ogromną popularnością. Można je kupić na souku, w cukierni lub po prostu zrobić je samemu tym bardziej, że składniki są ogólnodostępne i tanie. Jedynym składnikiem, który … czytaj dalej

Marokańska jawhara (mleczna pastilla)

jawhara, kuchnia marokańska, blog, przepis

Ojj te marokańskie słodkości. Czasem się śmieję, że w Maroku Tłusty Czwartek mógłby być codziennie, bowiem jest słodko, tłusto (bo zwykle słodkości smażone są na oleju) i kalorycznie na co dzień. Taki już urok tych specjalności. Ale, ale! Skoro za dwa dni świętujemy Ostatki, to trzeba pomyśleć o tym, jak … czytaj dalej