Marokańska sałatka z marchewki i pomarańczy

Marokańska sałatka z marchewki i pomarańczy to klasyk, który pojawia się na stole nie tylko podczas Ramadanu. To kolejny przepis, która udowadnia, że ta kuchnia wcale nie jest taka trudna! Co ciekawe, kolejny raz przyczynia się do tego marchewka, która jest uwielbiana przez Marokańczyków. Niedawno pokazałam Wam jak przygotować wytrawną … czytaj dalej

Marokańska sałatka z pomarańczy

Jeśli kiedykolwiek stwierdziliście, że kuchnia marokańska jest dla Was zbyt skomplikowana, to zerknijcie koniecznie na ten przepis! Marokańska sałatka z pomarańczy to propozycja dla tych, którzy cenią sobie zarówno prostotę jak i niebanalny smak… Ci z Was, którzy byli w Maroku wiedzą zapewne jak smakują tamtejsze pomarańcze. Tego smaku nie … czytaj dalej

Baba ganoush (bez tahini)

Baba ganoush bez tahini – czy to możliwe? Jasne! Mało tego, dla mnie to jedyna słuszna wersja tego arabskiego specjału. Ale zacznijmy od początku. Wspominałam Wam kiedyś, że jakiś czas temu pracowałam w jednej z wiedeńskich restauracji (z kuchnią arabską), w której szefem kuchni był Syryjczyk. To właśnie tam nauczyłam … czytaj dalej

Marokańska sałatka ogórkowa z tymiankiem

Najprostszy przepis marokański, który pojawił się na blogu do tej pory! Mało tego, nie ma w nim nic typowo marokańskiego (np. jakiejś wyszukanej przyprawy), więc nie ma wymówek, że nie zrobicie! Musicie… zwłaszcza jeśli nie lubicie mizerii ze śmietaną i uwielbiacie poczuć natychmiastowe orzeźwienie. Marokańska sałatka ogórkowa z tymiankiem, to … czytaj dalej

Sałatka z kaszą orkiszową i kurkami

To już ostatni przepis z kurkami w tym sezonie. Moja poprzednia kurkowa propozycja – gofry ziemniaczane z sosem kurkowym (klik) jest jednym z najczęściej odwiedzanych przepisów. Mam nadzieję, że i ta sałatka przypadnie Wam do gustu.  Jest bardzo prosta w przygotowaniu i zajmuje dosłownie 20 minut. Lubię sałatki z chrupiącymi, … czytaj dalej

Sałatka z rukolą, grillowanym serem halloumi i figami

Pyszna, prosta i bardzo szybka sałatka. Smaki dość różne, ale tworzą bardzo smaczną całość. I wiecie co? Ja właśnie takie sałatki lubię. Takie, które zaskakują połączeniem smaków. Sezon na figi trwa, więc nie mogłam się jej oprzeć. Baza z rukoli i mięty, do tego grillowany ser halloumi, pomarańcze i chipsy … czytaj dalej

Mutabal czy baba ganoush? Pasta z grillowanego bakłażana

Mutabal czy baba ganoush? Oto jest pytanie! Dla wielu ludzi to to samo… Nie widzą żadnej różnicy, używają na przemian nazw i do wykonania tych past wybierają te same składniki. Czy mają rację? Czy mutabal i baba ganoush to rzeczywiście te same pasty z bakłażana? Odpowiedź brzmi … i tak i … czytaj dalej

Orzeźwiająca sałatka ze szpinakiem, fetą i granatem

Pyszna, lekka i orzeźwiająca sałatka do przygotowania w kilka chwil. Granat, pomarańcze i świeża mięta są bez wątpienia idealnymi dodatkami do świeżego szpinaku. Tak naprawdę o tej porze roku do szczęścia nie potrzeba mi nic oprócz zimnego arbuza i jakiejś sałatki. Chwila w kuchni i posiłek pełen witamin i niebanalnego … czytaj dalej

Bób po marokańsku (foul mcharmel)

Z bobem to ja nie mam umiaru, zjem ile mi dadzą. Po prostu uwielbiam!!! Powiem Wam szczerze, że ten najpopularniejszy – gotowany w osolonej wodzie i ten, który Wam dzisiaj przedstawię, to moje ulubione. Ta marokańska wersja jest niezwykle aromatyczna. To wszystko za sprawą przypraw i świeżej kolendry, której absolutnie … czytaj dalej

Fattoush – libańska sałatka z chrupiącym chlebkiem pita i sumakiem

Jedna z moich ulubionych sałatek. Lubię ją za niesamowitą świeżość i tę chrupiącą posypkę. Pierwszy raz miałam z nią styczność w pracy. Jeśli pamiętacie, to przy okazji tego przepisu wspominałam Wam, że pracowałam kiedyś w restauracji, w której serwowano arabskie przysmaki.  To kolejny przepis, który wpadł mi w oko i … czytaj dalej