To nieszczęsne (ale jakże pyszne!) połączenie pomidora z ogórkiem zapewne odstraszy niektórych z Was. Szkoda, bo ta marokańska sałatka z pomidorów i ogórka jest przepyszna!
Czasem mam wrażenie, że tego połączenia boimy się tylko my, Polacy. W Maroku taki mix to standard i nikt się go nie boi.
Ta prosta sałatka jest najpopularniejszą przystawką do wszelkiego rodzaju tagine czy też grillowanego mięsa/ryby. Znajdziecie ją w każdym restauracyjnym menu pod nazwą „sałatka marokańska”.
Idealna na lato, bo jest lekka, orzeźwiająca i …najlepiej smakuje mocno schłodzona.
Niektórzy dodają do niej miętę czy też kumin. Nam najbardziej smakuje w podstawowej wersji z pietruszką, kolendrą, solą i szczyptą pieprzu. Koniecznie spróbujcie!
Składniki:
4 średniej wielkości pomidory
1 duży ogórek
1 cebula
2 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki i kolendry
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny lub octu
sól i pieprz do smaku
Z pomidorów i ogórka wydrążyć miąższ (pomidorowy można wykorzystać do szakszuki, tagine lub zupy, ogórkowy zaś do tej sałatki – klik). Pokroić w drobną kostkę. Dodać drobno pokrojoną cebulę i posiekaną zieleninę. Wlać oliwę z sokiem z cytryny lub octem, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Schłodzić w lodówce minimum 20 minut przed podaniem.
Smacznego!
jak slysze odsaczyc miązsz to ręce opadaja. Najlepsze co jest to właśnie jak pomidorki puszczą sok, zmieszane z cebulka
Może i takie nieodsączone smakują najlepiej z cebulką, ale na pewno nie w tej tradycyjnej sałatce. Poza tym, miąższ można wykorzystać, więc nic się nie marnuje.