Kurczak z bobem i zielonym groszkiem

Pamiętam czasy, kiedy bób pojawiał się u mnie tylko w tradycyjnej odsłonie – ugotowany w osolonej wodzie. Wtedy był to dla mnie jedyny słuszny sposób przygotowania bobu. Od kiedy jednak zaczęłam swoją przygodę z kuchnią marokańską, bób lądował u mnie w różnych innych wersjach – łączony z mięsem, w sosie pomidorowym. Oczywiście ten z wody dalej się u mnie pojawia jako świetna przekąska, jednak teraz nie boję się go użyć jako części obiadu ;).
Kurczak z bobem i zielonym groszkiem po marokańsku, doprowadza me kubki smakowe do szaleństwa. Uwielbiam bób, uwielbiam groszek. Do tego miękki kurczak skąpany w aromatycznym sosie i ziemniaki. Dla tego obiadu jestem w stanie postać chwilę przy garach nawet w upalny dzień (naprawdę chwilę, gdyż gotując w szybkowarze obiad będzie gotowy po niespełna 30 minutach).
Już kiedyś pisałam o tym, że w Maroku gotuję się albo wolno – w tagine, albo szybko – w szybkowarze. Dzisiaj przedstawię Wam wersję z szybkowaru, jednak nie widzę żadnych przeszkód, by przygotować to danie w zwykłym garnku lub nawet w tagine (pod koniec napiszę kilka wskazówek).
Nieskromnie dodam, że wspaniały przepis na bób w aromatycznym sosie, znajdziecie tutaj, a jeśli klikniecie tu, to poznacie przepis na wołowinę z bobem w tagine. Polecam korzystać z tych przepisów, póki sezon na bób trwa (poza sezonem można użyć mrożonego). Pycha!


Składniki dla 3 osób:
3/4 kurczaka
400 g bobu
5 ziemniaków
1 cebula
5 łyżek oliwy
1,5 szklanki zielonego groszku
750 ml wody
1,5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka papryki (u mnie ostra)
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1/2 pęczka mieszanki kolendry i pietruszki

Do szybkowaru wlać oliwę, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Zeszklić, dodać kawałki kurczaka, przyprawy, związaną zieleninę, pokrojone w łódeczki ziemniaki, groszek, bób i wodę. Zamknąć garnek i gotować na średnim ogniu około 20-25 minut od momentu osiągnięcia ciśnienia wewnętrznego.
Gotując w zwykłym garnku należy wydłużyć czas gotowania.
Danie to można przygotować w tagine. Wówczas należy zmniejszyć ilość wody do 1 szklanki. Gotować na bardzo wolnym ogniu około 1,5 godziny. W przypadku mrożonego bobu i groszku, należy je wcześniej rozmrozić, gdyż tagine nie lubi nagłych zmian temperatury.
Przed podaniem wyciągnąć pęczek zieleniny. Podawać z pieczywem.

Smacznego!

Otagowano , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *