Rfiss tounsi – ciasteczka z daktylami bez pieczenia

Pochodzienie rfiss tounsi to kwestia sporna. Z nazwy wynika, że są tunezyjskie, jednak Algierczycy bronią ich zacięcie jako swoją własność. Nie będę tutaj rozstrzygać kto ma rację, jednak wiem, że te ciasteczka są też w Maroku. Tam, choć nie są zbytnio popularne, nazywane są maakra. Jest to kolejny słodki przysmak, … czytaj dalej

Smażony atayef (qatayef) z orzechami

To już druga wersja tego bliskowschodniego deseru. Atayef (znany też pod nazwą katayef lub qatayef) to małe, nadziewane naleśniki, które bardzo przypominają marokańskie baghrir (klik po przepis). Przepis jest bardzo podobny, tylko w naleśnikach na atayef jest więcej cukru. Jakiś czas temu pokazałam Wam wersję z kremem ashta (przepis tutaj), … czytaj dalej

Arabskie ciasteczka z bakaliami

Widząc nazwę „arabskie ciasteczka z bakaliami”, niektórym z Was od razu wydaje się, że znowu będzie lepko, miodowo lub z syropem cukrowym. Nie tym razem! Kruche, z dodatkiem ulubionych bakalii, pod pierzynką z cukru pudru. Słodkie, choć nie są to typowe arabskie „ulepki” ociekające wyżej wspomnianym miodem lub syropem ater. … czytaj dalej

Babka fale Dunaju

Chyba każdy tak ma, że zobaczy jakiś przepis i od razu chce go wypróbować. Tak było ze mną i przepisem na tę babkę. Gdy zobaczyłam go na jednej z niemieckojęzycznych grup na Facebooku, dałam sobie góra dwa dni… i oto efekty! Powiem Wam szczerze, że zauroczyła mnie do tego stopnia, … czytaj dalej

Marokańska sałatka z marchewki i pomarańczy

Marokańska sałatka z marchewki i pomarańczy to klasyk, który pojawia się na stole nie tylko podczas Ramadanu. To kolejny przepis, która udowadnia, że ta kuchnia wcale nie jest taka trudna! Co ciekawe, kolejny raz przyczynia się do tego marchewka, która jest uwielbiana przez Marokańczyków. Niedawno pokazałam Wam jak przygotować wytrawną … czytaj dalej

Drożdżowe bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim

Znacie moje motto – „tydzień bez drożdżowego, tygodniem straconym”. Oczywiście nie będę Was męczyć co tydzień nowym przepisem na kolejne drożdżowe, ale raz na jakiś czas pojawić się musi. Tym razem będzie w wersji wytrawnej z pysznym, zielonym pesto. Sezon na pewne smaczne i zdrowe zielsko trwa więc… zapraszam na … czytaj dalej

Krewetki po marokańsku w marynacie chermoula

Krewetki. Albo się je kocha i nazywa pysznościami, albo omija szerokim łukiem i nazywa „robalami” (jakże popularne określenie używane na fejsbukowych grupach kulinarnych ;)).  Prawda jest taka, że dobrze przyrządzone krewetki smakują naprawdę wybornie i wiele osób się do nich przekonuje po udanym pierwszym razie. Jeśli chodzi o krewetki w … czytaj dalej

Frytki zapiekane

Dzisiaj będzie łatwo, szybko, smacznie, ale kalorycznie. Jeśli więc jesteście  na diecie, to nawet nie czytajcie dalej ;). Niektórym z Was przepis będzie zapewne przypomniał jakże sławny  kapsalon, którego nawiasem mówiąc do tej pory nie miałam okazji zjeść. W mojej wersji zapiekanych frytek znajdziecie sos z harissy, podsmażony turecki sucuk, … czytaj dalej

Basboussa czekoladowa z semoliną

Basboussa. Ciasto znane niemalże w całym arabskim świecie, choć w niektórych krajach spotkacie się z nazwą namoura. To bardzo proste ciasto, które przygotujecie dosłownie w kilka minut (dlatego jest tak bardzo popularne w okresie Ramadanu).  Bazą oczywiście jest semolina. Przypominam, że jedyna i właściwa semolina to ta, która wytwarzana jest … czytaj dalej

Eiernockerln – austriackie kluski z jajkiem

Nockerln – małe kluseczki z ciasta przygotowywanego na bazie mleka, jajek i mąki krupczatki (niektórzy jednak uważają, że najlepsze kluski są bez mleka – ja się jednak z tym nie zgadzam). Pod tą nazwą znajdziecie je w Austrii, w Niemczech natomiast spotkacie się z inną – Spätzle. Te drugie, niemieckie, … czytaj dalej