Krem z ciasteczek korzennych spekulatius

kreme speculoos, spekulatius creme, spekulatius cream, krem ciasteczkowy, krem lotus,

Nie wiem jak u Was, ale mnie powoli zaczyna brać chętka na wszelkie korzenne smaki, które tak bardzo zbliżają mnie do najpiękniejszego czasu w roku – do Świąt Bożego Narodzenia. Nigdy nie ukrywałam, że uwielbiam ten okres, a wszechobecne światełka, choinki i zapach piernika, podwyższają u mnie poziom endorfin. Dzisiaj … czytaj dalej

Marokańska pastilla z owocami morza

ciasto filo przepis, krewetki, kalmary, kuchnia arabska, kuchnia marokańska, blog, przepis

Kilka miesięcy temu, kiedy na blogu pojawił się przepis na pastillę z kurczakiem (klik jeśli jesteście go ciekawi) obiecałam Wam, że z czasem pojawi się przepis na wersję z owocami morza. Właśnie nadszedł ten czas! Zapraszam więc wszystkich tych, którym niestraszne są wszelkie owoce morza (w tym jakże znienawidzone krewetki, … czytaj dalej

Dyniowe langos z karmelizowanymi jabłkami

langos, langosze, ciasto dyniowe, co zrobić z dyni, langos inaczej, smaki maroka, blog, jesienne przepisy

Znowu przepis z dynią, znowu w połączeniu z karmelizowanymi jabłkami… No ale co ja poradzę, ze dla mnie to duet idealny i tak mi smakuje? No nic nie poradzę! A tych, którzy też lubią to połączenie i nie mają jeszcze dość przepisów z dynią, zapraszam na dyniowe langos z karmelizowanymi … czytaj dalej

Babka dyniowa marmurkowa

nordic ware bundt cut crystal, babka dyniowa, puree z dyni, ciasto dyniowe, babka, smaki maroka,

Uwielbiam jesień za spadające liście, kasztany, kolory, długie spacery i … dynię. Do tej listy mogę dodać jeszcze cynamon, herbatę z imbirem, leżenie pod kocem i odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia. Choć dla wielu jesień to pora na depresję i wiecznie narzekanie, że „zimno”, to dla mnie jest to piękny … czytaj dalej

Marokańskie ciasteczka migdałowe ghriba

ghriba, moroccan cookies, grhiba louz, ciasteczka bezglutenowe, ciasteczka z migdałami

Witajcie ponownie! Ojj stęskniłam się za tym… Za pisaniem, robieniem zdjęć… Ale chyba każdy z nas czasem potrzebuje się chwilę zatrzymać i skupić na tym, co jest w danym momencie najważniejsze. Najważniejsze, że wracam na bloga i do regularnego dodawania nowych przepisów, bo wiem, że niektórzy z Was się bardzo … czytaj dalej

Mini serniczki w szklankach (bez żelatyny)

mini serniczki w szklankach, sernik bez żelatyny, sernik bez pieczenia, deser, sernik z mascarpone, sernik czekoladowy, deser sernikowy

Lato to taka pora, gdzie nie chce się człowiekowi odpalać piekarnika, ale z drugiej strony zjadłoby się coś słodkiego, a przecież bogactwo owoców aż prosi się o przygotowanie jakieś deseru… No i w takim momencie z pomocą przychodzi przepis na mini serniczki w szklankach. Tu nic się nie piecze, tu … czytaj dalej

Serniko-baklava (sernik na cieście filo)

baklava cheescake, sernik, baklava, sernik a'la baklava, sernik na ciaście filo, sernik z orzechami, serniko-baklava

Tak z ręką na sercu to ten przepis nie wymaga długiego wstępu… Powinnam napisać tylko „róbcie, bo pycha” ;). No ale wiecie już, że ja nie lubię takich wstawiać takich „suchych” przepisów. Wstęp musi być i kropka. Dzisiaj mam dla Wam coś wyjątkowego. Serniko-baklava – jak sama nazwa wskazuje to … czytaj dalej

Zapiekanka naleśnikowa z marokańską keftą

kefta marokańska, mięso mielone, zapiekanka naleśnikowa, zapiekanka z mięsem mielonym

Makaronowe, ziemniaczane, z kluseczkami czy własnie z naleśnikami – uwielbiam wszystkie zapiekanki! Dzisiaj przedstawię Wam jedną z moich ulubionych wersji – w dodatku z marokańskim twistem. Zapiekanka naleśnikowa z marokańską keftą to danie, które zawsze robi wrażenie na gościach nie tylko pod względem smaku (w końcu kefta i dodatek kiszonej … czytaj dalej

Cebularze z karmelizowaną cebulą po marokańsku (tfaya)

marokańska cebula na słodko, tfaya, cebularze na słodko, cebularze z karmelizowaną cebulą

Jestem fanką cebuli. Oczywiście nie od zawsze, bo jak byłam mała, to potrafiłam wygrzebać nawet najmniejszy jej kawałek (dziwnym trafem zawsze wynajdowałam jej najwięcej podczas „wyławiania” pietruszki…). Na szczęście zmądrzałam i teraz się bardzo lubimy, choć wciąż nie lubię jej obierać, wiadomo! Pamiętam kiedy pierwszy raz spróbowałam karmelizowanej cebuli w … czytaj dalej

Bakoula – marokańska sałatka ze szpinaku

bakoula, baqoula, salade, maroko, sałatka szpinak

Bakoula w dialekcie marokańskim (darija) oznacza ślaz (malwę dziką). Nie bez powodu więc sałatka ta nosi taką nazwę, gdyż najpopularniejsza jej wersja przygotowywana jest własnie z liści malwy. Są one dostępne w niemalże każdym warzywniaku (choćby tym mobilnym, na wozie) lub na souku. Niestety, u nas dość ciężko zdobyć liście … czytaj dalej