Taameya – egipski falafel z suszonego bobu

Weganką nigdy nie byłam i nie będę, ale powiem szczerze, że bardzo chętnie czasem zamieniam mięsnego kotleciora na takiego falafelka. No nie oprę się i już. Do tego sos tahini, jakieś warzywne pasty, świeże warzywa, arabski chleb i moje kubki smakowe są w niebie. Tymi chrupiącymi maleństwami zajada się większość Egipcjan … czytaj dalej

Chrupiące cygara ze szpinakiem i fetą

Ciasto filo daje naprawdę wiele możliwości. Można z niego szybko przygotować różnego rodzaju przekąski, zarówno słodkie jak i wytrawne. Nie jest tak tłuste jak ciasto francuskie i przede wszystkim jest dużo bardziej chrupiące. Do tej pory na blogu ukazało się już kilka przepisów z tym rodzajem ciasta i nawet pokazałam … czytaj dalej

Zupa krem z czerwonej soczewicy

Uwielbiam soczewicę pod każdą postacią. Jeśli śledzicie bloga to zapewne pamiętacie przepis na marokańską zupę z soczewicy (klik). Dzisiaj natomiast, zaprezentuję Wam równie pyszną zupę krem, choć tym razem z czerwonej soczewicy. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Pewnie niektórym z Was będzie przypominał turecką zupę, choć w mojej wersji … czytaj dalej

Marokańska sałatka z pomarańczy

Jeśli kiedykolwiek stwierdziliście, że kuchnia marokańska jest dla Was zbyt skomplikowana, to zerknijcie koniecznie na ten przepis! Marokańska sałatka z pomarańczy to propozycja dla tych, którzy cenią sobie zarówno prostotę jak i niebanalny smak… Ci z Was, którzy byli w Maroku wiedzą zapewne jak smakują tamtejsze pomarańcze. Tego smaku nie … czytaj dalej

Śniadaniowe muffiny owsiane bez cukru

To chyba pierwszy taki przepis na blogu… Całkiem fit! Muffiny owsiane bez cukru – idealne na śniadanie, drugie śniadanie lub jako przekąska. Jeśli jesteście fanami owsianki, to musicie ich spróbować, bowiem smakują tak, jak zapieczona owsianka z bananami. Nie są to na pewno puszyste muffinki,  które otrzymalibyśmy ze zwykłej mąki. … czytaj dalej

Tahini – pasta z prażonego sezamu

Tahini. W erze hummusu raczej ciężko o niej nie słyszeć. Popularna, rozpycha się na półkach większości marketów i … odstrasza ceną. Za niewielki słoiczek gotowej tahiny, kupicie średnio 1,5 kg sezamu i otrzymacie z niej ogromny słoik domowej (czyli najlepszej!) tahiny. Pamiętajcie jednak, że jedyna i prawdziwa tahini to w … czytaj dalej

Zupa krem z topinamburu

Topinambur. Nie wiem czemu, ale wciąż wydaje się, że jest on niedoceniany w polskiej kuchni. Średnio popularny, a na wsiach zwykle podawany jest zwierzętom. Jak dla mnie jest to jedno z ulubionych warzyw. Specjalnie dla mnie moja kochana mama sadzi go w ogródku, bym mogła się cieszyć w 100% bio-bulwami. … czytaj dalej

Baba ganoush (bez tahini)

Baba ganoush bez tahini – czy to możliwe? Jasne! Mało tego, dla mnie to jedyna słuszna wersja tego arabskiego specjału. Ale zacznijmy od początku. Wspominałam Wam kiedyś, że jakiś czas temu pracowałam w jednej z wiedeńskich restauracji (z kuchnią arabską), w której szefem kuchni był Syryjczyk. To właśnie tam nauczyłam … czytaj dalej

Obazda – bawarska pasta serowa

Jedno z moich ulubionych smarowideł do chleba. Ser camembert, serek śmietankowy, masło, cebula i przyprawy. Obazda choć jest popularna cały rok, najwięcej jada się jej podczas Oktoberfest, koniecznie z preclami. Charakterystyczna w smaku (w końcu bazą jest camembert), z wyczuwalną, chrupiącą cebulą, papryką, solą i pieprzem. Banalna i szybka w … czytaj dalej

Oum Ali – egipski deser na ciepło

Oum Ali, Umm Ali, Omali (tłumacząc na polski to „matka Alego”). Choć nazwy są różne, zawsze oznaczają to samo: przepyszny deser na ciepło. Wywodzi się z Egiptu, ale jest bardzo popularny we wszystkich krajach arabskich. Zacznijmy od tego, że są różne wersje tego deseru. Niektórzy uważają, że oryginalny to tylko … czytaj dalej