Marokańskie ciasteczka migdałowe ghriba

Witajcie ponownie! Ojj stęskniłam się za tym… Za pisaniem, robieniem zdjęć… Ale chyba każdy z nas czasem potrzebuje się chwilę zatrzymać i skupić na tym, co jest w danym momencie najważniejsze. Najważniejsze, że wracam na bloga i do regularnego dodawania nowych przepisów, bo wiem, że niektórzy z Was się bardzo na nimi stęsknili! Przy okazji chciałam Wam podziękować za liczne wiadomości z pytaniem co u mnie i czy przypadkiem nie „zamykam blogowej działalności, bo byłaby wielka szkoda”. Nawet nie wiecie jak mi było miło, kiedy to czytałam.
Z racji tego, że przez te przerwę od wszystkiego narobiłam sobie trochę zaległości w innych kwestiach, dzisiaj mam dla Was szybki przepis na pyszne marokańskie ciastka (a słodkości na przeprosiny zawsze działają ;)).
Ciasteczka ghriba już doskonale znacie, bo do tej pory na blogu pojawiły się ich 3 wersje – klasyczna sezamowa (klik), z orzeszkami (klik) i kokosowa (klik). Dzisiaj do tego zacnego trio dołącza wersja bezglutenowa z migdałami, która jest nieco wersją de luxe wśród pozostalych, bo migdały w Maroku wcale nie są tanie.
Jak to na ghribę przystało, ciasteczka te są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają „wprawnej” ręki. Zrobi je nawet największy laik. I właśnie to w  nich lubię – są łatwe, szybkie i naprawdę pyszne! No i ociekają słodkim cukrowym syropem, a dla mnie to też ważne, bo wiecie, że nie lubię ulepków ;).
Ale, ale… żeby nie zbyt zbyt łatwo, to trochę Wam dołożę pracy, ale mam na dobre wytłumaczenie. Otóż chodzi o migdały. Nie polecam używać mielonych migdałów ze sklepu. Są one wysuszone i nie mają już smaku (żadnego, nie tylko migdałowego ;)). Kupcie migdały w całości, zblanszujcie je, obierzcie i sami zmielcie – tylko wtedy uzyskacie pyszne, rozpływające się w ustach aromatyczne ciasteczka. Polecam Wam bardzo!

ghriba, moroccan cookies, grhiba louz, ciasteczka bezglutenowe, ciasteczka z migdałami
Składniki na około 30-35 ciasteczek (w zależności od wielkości): 
700 g migdałów ze skórką
4 łyżki wody z kwiatu pomarańczy (w przypadku braku można zastąpić zwykłą wodą)
2 kopiaste łyżki masła
3 średniej wielkości jajka
140 g cukru pudru + do obtoczenia
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Migdały zalać wrzątkiem, poczekać kilka minut, obrać ze skórki i przełożyć do malaksera. Dodać wodę kwiatową i zmielić na bardzo drobno.
Masło roztopić i ostudzić. Do misy dodać jajka, zmielone migdały, cukier, proszek i ostudzone masło. Składniki dobrze wymieszać. Powinna powstać dość klejąca się masa. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Z odstanego ciasta formować niewielkie kuleczki, obtaczać je w pudrze i układać w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Lekko spłaszczyć. Piec około 18-20 minut na środkowej szynie, funkcja góra-dół.
Ciasteczka są gotowe, kiedy spód jest lekko przyrumieniony. Nie wolno dopuścić do tego, by wierzch ciasteczek się zbytnio przypiekł, bo będą zbyt suche.

Smacznego!

ghriba, ciasteczka marokańskie, bezglutenowe, migdałowe,kuchnia marokańska ciasteczka marokańskie, ciasteczka arabskie, ghriba, bezglutenowe

Tagi , , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *