Burgery z grillowanym serem halloumi

burgery wegetariańskie, halloumi, domowe burgery, sos z harissą

Czas na domowe burgery! O tym, że najbardziej lubię te domowe, pisałam już przy okazji tego przepisu, na burgery z marokańską keftą (jeśli jeszcze nie próbowaliście, to polecam). Kiedy robię je sama mam gwarancję nie tylko świeżości produktów, ale i tego, że znajdzie się w nich to, co naprawdę lubię. … czytaj dalej

Pyszne i chrupiące bułki bez drożdży

bułki bez drożdży, bułki z proszkiem do pieczenia, szybkie bułki,

Z uwagi na obecną wirusową sytuację w sklepach zaczęło brakować drożdży. Zaczęliście pisać do mnie z prośbą o udostępnienie przepisu na domowe pieczywo, które można upiec bez nich. Nie chciałam wrzucać byle jakiego przepisu, żeby tylko szybko spełnić Wasze prośby. Postanowiłam, że trochę poeksperymentuję i dopiero jak uznam, że bułki … czytaj dalej

Bułki nadziewane pieczarkami i żółtym serem

do barszczu, bułki nadziewane pieczarkami, ser zółty

Dzisiaj mam dla Was prosty, pyszny i niezawodny przepis na bułki nadziewane pieczarkami i serem żółtym. Uwielbiam pieczarki… Uwielbiam ser żółty… I, co tu dużo mówić –  uwielbiam te bułki! Idealne zarówno do barszczu czerwonego jak i solo, jako ciepła przekąska. Są bardzo łatwe do zrobienia o czym się za … czytaj dalej

Drożdżowe bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim

Znacie moje motto – „tydzień bez drożdżowego, tygodniem straconym”. Oczywiście nie będę Was męczyć co tydzień nowym przepisem na kolejne drożdżowe, ale raz na jakiś czas pojawić się musi. Tym razem będzie w wersji wytrawnej z pysznym, zielonym pesto. Sezon na pewne smaczne i zdrowe zielsko trwa więc… zapraszam na … czytaj dalej

Bułki do burgerów z zaatarem

Przepis na Wasze życzenie! Po ostatnim przepisie na kefta burgery (klik) dostałam od Was prośby o przepis na te bułki. Tak więc drogie Panie i Panowie, oto i on – przepis na bułki do burgerów z zaatarem. Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie zjeść domowego burgera w bułce ze sklepu… Przerażają … czytaj dalej

Drożdżowe muffiny z czosnkiem niedźwiedzim

Chyba każdy z Was ma sezon na coś, na co czeka cały rok. Ja mam kilka takich sezonów i między innymi czekam właśnie na czosnek niedźwiedzi. Jak tylko się pojawia upycham gdzie się da! Takie muffiny to szybka, prosta i bardzo pyszna sprawa. Owszem, ciasto musi wyrosnąć, ale mimo wszystko … czytaj dalej

Orkiszowe ślimaki ze szpinakiem, fetą i papryką

Jedno z moich ulubionych połączeń – szpinak i feta. Sprawdza się zawsze, pod każda postacią. W tej wersji towarzyszy im również czerwona papryka i razem tworzą zgraną całość. Lubię ten rodzaj bułek, kiedy nadzienie rozłożone jest na całości w nieco cieńszej warstwie, niż po prostu napakowane tylko do środka. No … czytaj dalej

Orkiszowe bułki z ziołami i suszonymi pomidorami

Znowu to napiszę – nic nie przebije domowego pieczywa! Dlatego wciąż kombinuję, dodaję, mieszam, próbuję… I tak, przyznaję, że mam słabość do mąki orkiszowej. Tym razem mam dla Was bułki z dodatkiem suszonych pomidorów, grana padano, świeżego rozmarynu, tymianku i płatków chilli. Bardzo aromatyczne, pyszne i sycące. Najlepsze oczywiście ciepłe, … czytaj dalej

Zakręcone bagietki cebulowe

Chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie i puszyste. Przepis na pewno przypadnie Wam do gustu, o ile lubicie cebulę (a w tym przypadku jest dość mocno wyczuwalna). Nie są to typowe bagietki, które rosną pół dnia i mają określony sposób formowania. Uporacie się z nimi w maximum 2 godziny … czytaj dalej

Precle z serem i szynką

Uwaga… uzależniają! Idealne do szkoły, do pracy, na piknik czy jako szybka przekąska na „głoda”. Bardzo łatwe w przygotowaniu, więc nie będziecie mieli z nimi żadnego problemu. I choć nie są to typowe precle, to gwarantuje, że przepis przypadnie Wam do gustu. Ciasto jest pyszne, miękkie, świetnie się z nim … czytaj dalej