Bułki nadziewane pieczarkami i żółtym serem

Dzisiaj mam dla Was prosty, pyszny i niezawodny przepis na bułki nadziewane pieczarkami i serem żółtym. Uwielbiam pieczarki… Uwielbiam ser żółty… I, co tu dużo mówić –  uwielbiam te bułki!
Idealne zarówno do barszczu czerwonego jak i solo, jako ciepła przekąska. Są bardzo łatwe do zrobienia o czym się za chwilę sami przekonacie.
Z tym ciastem się idealnie pracuje. Jest plastyczne, można je rozciągnąć nawet bez pomocy wałka. Możecie je wykorzystać również do kapuśniaczków lub pasztecików.
Nadzienie z pieczarek i sera, do których dołączyła również zeszklona cebula i posiekana pietruszka.  Całość jest doprawiona tylko solą i pieprzem. Prosto, pysznie i łatwo! Najlepiej smakują ciepłe, choć i na zimno dają radę.
Przy okazji odsyłam Was tutaj, po przepis na pierogi szwedzkie, które również warto zrobić! Polecam!

do barszczu, bułki nadziewane pieczarkami, ser zółty

Składniki na 10 sporych bułek:
630 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
1 łyżeczka soli
2 jajka
50 g miękkiego masła
około 260 ml letniej wody

Nadzienie:
1 duża cebula
4 łyżki oliwy
400 g pieczarek
250 g startego żółtego sera
3 łyżki posiekanej pietruszki
spora szczypta pieprzu
sól

Dodatkowo:
1 żółtko wymieszane z odrobiną mleka
sezam do posypania

Do misy miksera przesiać mąkę, dodać drożdże, jajka i sól. Lekko zamieszać, dodać masło i wyrabiając, dolewać stopniowo wodę. Wyrobione ciasto ma się uformować w gładką kulkę i powinno się lekko kleić do rąk. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na oliwie. Następnie dodać pokrojone pieczarki i przyprawy. Pod koniec smażenia dodać posiekaną pietruszkę. Odstawić z ognia i gdy przestygnie wsypać starty ser. Skosztować, ewentualnie doprawić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części i z każdej z nich uformować w kulkę. Rozwałkować na owalny placek, na środku położyć sporo nadzienia i zlepić tak, by powstał kształt łezki.
Układać (zlepieniem pod spód) w odstępach na blasze wyłożonej papierem. Przykryć i odstawić do lekkiego napuszenia  na czas nagrzania się piekarnika. Tuż przed pieczeniem posmarować żółtkiem z mlekiem i posypać sezamem. Piec w 190 stopniach do wyraźnego zrumienienia.
Najlepiej smakują ciepłe, choć na zimo też są smaczne. Stanowią idealny dodatek do barszczu czerwonego.

Smacznego!

bułeczki nadziewane, bułki z pieczarkami, dodatek do barszczu

Otagowano , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *