Uzależniają. Wciągają. Na jednym się nie kończy. W sumie to te trzy krótkie zdania wystarczyłyby tytułem wstępu…
Farsz z pieczarek i cebuli, doprawiony tylko solą i pieprzem, zawinięty w przepyszne ciasto krucho-drożdżowe. Proste, szybkie i jakie pyszne!!! Idealne do barszczu lub jako przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno. Sprawdzą się na każdej imprezie, gwarantuję :). Polecam bardzo!
Składniki na 6 długich pierogów:
450 g mąki pszennej + 2 łyżki
130 g roztopionego masła
1 jajko + 2 żółtka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
30 g świeżych drożdży
80 ml ciepłej wody
żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania ciasta
ziarno sezamu i czarnuszki
Farsz:
800 g pieczarek (u mnie brązowe)
łyżka masła
2 cebule
sól i pieprz do smaku
Drożdże rozkruszyć do miseczki, wsypać cukier, 2 łyżki mąki, zalać połową ciepłej wody, rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia (na około 8 min).
Do miski przesiać mąkę, dodać jajko z żółtkami, sól, resztę wody i wyrośnięty rozczyn. Zamieszać, dodać roztopione masło i wyrabiać około 10 minut (ręcznie 15 min). Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na maśle. Wymyte i osuszone pieczarki zetrzeć na grubych oczkach, dodać do cebuli i smażyć do odparowania wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli pieczarki wciąż wydają się być wodniste, odcisnąć ręcznie nadmiar wody.
Ciasto rozwałkować na dość cienki placek o wymiarach około 60 x 35 cm. Pociąć na 6 równych pasków o szerokości 10 cm i na środku ułożyć farsz.
Zlepić dokładnie, zaczynając od końcówek. Ułożyć zlepieniem w dół na blaszce wyłożonej papierem. Posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać czarnuszka i sezamem.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, na środkowej szynie, około 25-30 minut.
Podawać na ciepło np. do barszczu, choć na zimno smakują równie wyśmienicie.
Smacznego!
dokładnie tak jak w przepisie, a ciasto gęste lejące, prawie na naleśniki
Szkoda że nie ma podane skad masz przepis bo sama to opracowała 3 lata wcześniej w takich proporcjach
Przepis niby na co? Ciekawe 😉
Przepis na ciasto wykorzystuję do wielu innych wypieków wytrawnych, a farsz nie jest jakąś filozofią. Poza tym, wystarczy spojrzeć na bloga i jeśli faktycznie wzięłam przepis z jakiegoś innego bloga, to ZAWSZE podaję źródło.
P.S. Będąc rodowitą krakowianką, to „stworzyć” taki przepis to nic wielkiego 😉 Kto zna, ten wie.
Ja mam pytanie dotyczace ilosci wody. W przepisie jest 80 ml . To nie pomylka ? Tak mala ilosc wody wystarczy do zagniecienia ciasta ?
Nie, w przepisie nie ma błędu. Jest dość sporo tłuszczu i przez to nie potrzeba tak dużo wody. Pozdrawiam!
Mieszkajac w Londynie nie mam za bardzo latwego dostepu do swiezych drozdzy, dlatego chcialam zapytac jakiej ilosci suszonych drozdzy w proszku powinnam uzyc do tego przepisu?
Jedno opakowanie drożdży suszonych (7gr) starcza na 1/2 kg mąki. Spokojnie dodałabym całą torebkę. Pozdrawiam
I ja też dzisiaj pokusiłam się na te pierożki!
Mój narzeczony pochodzi z Algierii dlatego tak chętnie zaglądam na Twoją stronę 🙂
Kuchnia marokańska jest podobna do algierskiej i do tego jaką smaczna!
Konkrety: pierożki cudowne 🙂 troszkę je zmodyfikowałam dodając do farszu fileta z kurczaka 🙂
Dziękuję bardzo za przepis i pozdrawiam 🙂
PS.nie ogarniam jak dodać zdjęcie 😀
Super! Bardzo się cieszę, że smakowały. Modyfikacja super, sama kiedyś spróbuję :). Zdjęcia tutaj wkleić nie można, ale chętnie dodam do galerii na FB. Podeślij proszę w wiadomości prywatnej :).
P.S. A my to się chyba dobrze znamy… Pozdrawiam, Starościna z Socjologii 😉
Oblednie wygladaja!!I pewnie tak smakuja….mhmmm
Zrób, a się przekonasz 🙂 (od razu z podwójnej porcji!)