Tagine z kurczakiem i rabarbarem

tagine z kurczakiem, tagine przepis, tajine, tagine recipe, rabarbar, rabarbar obiad, rabarabr na wytrawnie, kurczak z rabarbarem, wolne gotowanie, smaki maroka blog,

Tagine z kurczakiem i rabarbarem jest świetnym przykładem na to, że rabarbar nadaje się nie tylko do ciasta i na kompot… Jeśli lubicie niebanalne połączenia, to ten przepis jest dla Was strzałem w dziesiątkę. Soczyste, miękkie mięso z kurczaka, otulone słodko-kwaśnym sosem – czego chcieć więcej? No chyba, że kawałka … czytaj dalej

Mleczny koktajl z daktylami i wodą z kwiatu pomarańczy

mleczny koktajl, daktyle, woda z kwiatu pomarańczy, przepis. przepisy na ramadan, kuchnia arabska przepisy, kuchnia marokańska przepisy, moroccan cuisine, smaki maroka

Dzisiaj mam dla Was przepis na coś, co rozgrzeje Wasze kubki smakowe do czerwoności! I co najważniejsze – przygotujecie to „coś” w niespełna 5 minut. Potem tylko chłodzenie i można się delektować. Mleczny koktajl z daktylami sam w sobie jest pyszny. Wystarczy wybrać dobrą odmianę daktyli – najlepsze będą te … czytaj dalej

Hssoua belboula – marokańska zupa z kaszą jęczmienną

hssoua belboula, white moroccan soup, zupa z kaszą jęczmienną, zupa marokańska przepis, ramadan przepisy, kuchnia marokańska, arabska zupa, zupa mleczna

Dawno mnie tu nie było… Nawet bardzo dawno. W życiu niestety bywa różnie i czasem pewne rzeczy muszą zejść na dalszy plan. Tak też było z blogiem. Nie zaglądałam tutaj, nie odpisywałam na komentarze… Po prostu nie miałam na to głowy… Jakiś czas temu postanowiłam jednak, że powrócę tutaj i … czytaj dalej

Smażone mini rghaif

rghaif au miel, ramadan, kuchnia marokańska, proste ciasteczka, ciasteczka z efektem wow, proste ciastka, smażone ciasteczka,

Rghayef, rghaif czy msemen to nazwy, które już pare razy pojawiały się na blogu (na przykład tutaj). Do tej pory oznaczały one tylko i wyłącznie słynne, warstwowe naleśniki marokańskie. Zwykle z dodatkiem semoliny, smażone na suchej patelni, podawane tradycyjnie z miodem lub serkiem topionym. Tak, to wszystko się zgadza, ale … czytaj dalej

Witlinek po marokańsku (z piekarnika)

witlinek przepis, ryba po marokańsku, marynta chermoula, kuchnia marokańska, kuchnia arabska, ryba po marokańsku

Ta ryba zawsze będzie mi się kojarzyła z Marokiem. Pamiętam kiedy teściowa chciała przygotować szybki obiad, wysyłała teścia na souk po rybę. Zwykle wracał on z reklamówką wypełnioną po brzegi świeżym witlinkiem. Zanim jednak zdążył wrócić do domu, teściowa szykowała chermoulę. Nie dodawała do niej czosnku, za to lądował w … czytaj dalej

Wątróbka w marokańskiej marynacie chermoula

wątróbka drobiowa, przepis na wątróbkę, chermoula, marynata, frytki, kuchnia marokańska przepisy, Maroko przepisy

Zdaję sobie sprawę z tego, że wątróbka jak i reszta podrobów, nie jest uwielbiana przez wszystkich. Rozumiem to –  w końcu sama mam pewne dania, których nie zamierzam kosztować (na przykład marokański sos z baranich jąder ;)). Jednak powiem Wam w sekrecie, że tym przepisem przekonałam do wątróbki niejedną osobę, … czytaj dalej

Marokańskie ciasteczka briwats z migdałami

briwats au amandes, moroccan sweets, cuisine marocaine, kuchnia marokańska, kuchnia arabska, marokańskie ciasteczka, ciasteczka smażone, ciasteczka z migdałami, kuchnia maghrebu

Przyszła pora na briwats z migdałami. To nie tylko jedne z moich ulubionych marokańskich ciastek, ale i ogólnie ciastek. Po prostu je uwielbiam, ale pod jednym warunkiem – a jakim, zaraz się przekonacie. Marokańskie ciasteczka briwats z migdałami to klasyk. To ciastka, które znajdziecie w każdej cukierni i na każdym … czytaj dalej

Marokańskie ciasteczka ghriba z orzechami włoskimi

ghriba, moroccan sweets, moroccan cookies, kuchnia marokańska, marokańskie ciasteczka, ciasteczka orzechowe, orzechy włoskie przepis, kuchnia marokańska

Kolejna, już piąta wersja marokańskich ciasteczek ghriba. Tym razem Wasze kubki smakowe będą rozkoszować się smakiem orzechów włoskich. Niezależnie od wersji, ghriba w Maroku jest bardzo popularna zarówno na co dzień jak w i okresie Ramadanu. O ile inne wersje są dość tanie, to ta z orzechami włoskimi do najtańszych … czytaj dalej

Żołądki drobiowe po marokańsku

żołądki w sosie, kuchnia marokańska, żołądki drobiowe przepis, podroby przepis, żołądki po marokańsku

Cóż… będę szczera. Zdaje sobie sprawę z tego, że to wyjątkowo niefotogeniczne danie, ale mam nadzieje, że mimo wszystko Was to nie odstraszy ;)… No chyba, że należycie do osób, które podroby omijają z daleka, to rozumiem, macie wybaczone! W moim rodzinnym domu podroby się jadało od zawsze i nigdy … czytaj dalej

Marokańska pastilla z owocami morza

ciasto filo przepis, krewetki, kalmary, kuchnia arabska, kuchnia marokańska, blog, przepis

Kilka miesięcy temu, kiedy na blogu pojawił się przepis na pastillę z kurczakiem (klik jeśli jesteście go ciekawi) obiecałam Wam, że z czasem pojawi się przepis na wersję z owocami morza. Właśnie nadszedł ten czas! Zapraszam więc wszystkich tych, którym niestraszne są wszelkie owoce morza (w tym jakże znienawidzone krewetki, … czytaj dalej