Wątróbka w marokańskiej marynacie chermoula

Zdaję sobie sprawę z tego, że wątróbka jak i reszta podrobów, nie jest uwielbiana przez wszystkich. Rozumiem to –  w końcu sama mam pewne dania, których nie zamierzam kosztować (na przykład marokański sos z baranich jąder ;)). Jednak powiem Wam w sekrecie, że tym przepisem przekonałam do wątróbki niejedną osobę, która jej wcześniej jeść nie chciała. Może po przeczytaniu przepisu i Wy zmienicie zdanie, kto wie 😉
Wątróbka w marokańskiej marynacie chermoula  – miękka, niezwykle aromatyczna, pyszna… Do przygotowania w kilka chwil. Zawsze się śmieję, że dłużej schodzi mi na krojeniu frytek (bo takie domowe lubimy najbardziej).
Do przepisu potrzebna będzie chermoula  (tych z Was, którzy jeszcze nie wiedzą czym jest chermoula – najpopularniejsza marokańska marynata, zapraszam do zapoznania się z tym postem – klik) z podstawowych składników, trochę wody i oczywiście wątróbka.
U mnie tradycyjnie, gotowana w tagine, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć rondla czy patelni. Najważniejsze jest wolne gotowanie!
Pewnie zdziwi Was to, że na zdjęciu oprócz frytek znajduje się jeszcze chleb. Nie, nie robi on za dekorację lub zapełnienie kadru. W Maroku chleb i frytki to normalne połączenie, które smakuje naprawdę dobrze ;).
Polecam spróbować, danie niezwykle aromatyczne i pyszne!

Wątróbka w marokańskiej marynacie chermoula – przepis:

wątróbka przepis arabski, wątróbka po marokańsku, miękka wątróbka, kuchnia marokańska

Składniki:
750 g wątróbki (u mnie drobiowa)
100 ml wody

Chermoula – przepis:

150 ml oliwy
1/2 pęczka kolendry
1/2 pęczka pietruszki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka papryki (u mnie ostra)
1/2 łyżeczki pasty harissa lub podobnej (równie dobrze sprawdza się indonezyjski sambal oelek)
3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
1, 5 łyżeczki soli (można dodać od razu lub na koniec)

dodatkowo:
frytki
świeża kolendra do posypania
oliwki

Przygotować marynatę. W malakserze zmiksować wszystkie składniki.
Wątróbkę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i dodać marynatę. Dobrze wymieszać i odstawić na godzinę.
Wątróbkę przełożyć do tagine, dolać wodę i wymieszać.  Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 30 minut lub do miękkości wątróbki i wyraźnej redukcji sosu.
Podawać z frytkami i oliwkami.

Smacznego!

wątróbka drobiowa, przepis na wątróbkę, chermoula, marynata, frytki, kuchnia marokańska przepisy, Maroko przepisy kuchnia marokańska, arabskie przepisy blog, wątróbka, przepis na miękką watróbkę, wątróbka z frytkami,

Tagi , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *