Wilgotne ciasto migdałowe z figami

Uwielbiam figi. Najlepsze, jakie do tej pory jadłam, to były je jasnozielone z marokańskiego placu. Istna rozkosz dla podniebienia… Prawda jest taka, że wszystkie owoce tam smakują lepiej, ale cóż…, trzeba się zadowolić tymi z naszego pobliskiego targu. Dzisiaj mam dla Was przepis na P R Z E P Y … czytaj dalej

Łaciate ciasto z czerwoną porzeczką

Uwielbiam czerwoną porzeczkę. W sezonie często pojawia się u mnie w wypiekach (nie tylko drożdżowych), bo świetnie przełamuje wszelką słodycz ciast. Jakiś czas temu podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne drożdżówki (klik). Dzisiaj natomiast mam dla Was bardzo szybki i prosty przepis na ciasto ucierane. To jeden z tych … czytaj dalej

Basboussa czekoladowa z semoliną

Basboussa. Ciasto znane niemalże w całym arabskim świecie, choć w niektórych krajach spotkacie się z nazwą namoura. To bardzo proste ciasto, które przygotujecie dosłownie w kilka minut (dlatego jest tak bardzo popularne w okresie Ramadanu).  Bazą oczywiście jest semolina. Przypominam, że jedyna i właściwa semolina to ta, która wytwarzana jest … czytaj dalej

Kunafa – arabski deser z nadzieniem serowym

Poważnie zastanawiałam się nad tytułem… „Kunafa – arabski deser z nadzieniem serowym” czy może „Kunafa – NAJSMACZNIEJSZY deser arabski”? No dobra, padło na to pierwsze, bo wiadomo, smaki są różne. Ale do rzeczy… Kunafa, zwana także konafeh, künefe, knafeh, należy do jednych z najpopularniejszych deserów arabskich znanych na całym świecie. … czytaj dalej

Kadayif, kataifi – przepis na ciasto (nitki filo)

Kadayif w świecie arabskim i tureckim, w greckim zaś kataifi. Czym jest dokładnie to zagadkowe ciasto, zwane także anielskimi włosami? Odpowiedź jest prosta – to najzwyklejsze ciasto filo, pocięte na cieniutkie nitki. Niestety, ciasto to w Polsce wciąż pozostaje do kupienia raczej online, dlatego mam nadzieje, że dzisiejszy przepis (w dodatku … czytaj dalej

Basboussa – arabskie ciasto z semoliną

Dzisiaj będzie na słodko… Bardzo słodko! Przed Wami basboussa (czyt. basbussa) – jedno z popularniejszych ciast nie tylko w Maroku, ale i w całym arabskim świecie. Chyba każdy kraj ma swoją wersję tego ciasta. Bazą jest semolina (kaszka z pszenicy durum, nie mylić z kaszą manną!), a dodatki zależą już … czytaj dalej

Jesienny strudel dyniowo-jabłkowy

Nastała jesień, dyni pod dostatkiem więc trzeba korzystać! Wiecie już z zeszłorocznego „blogowego sezonu na dynię”, że upycham ją gdzie się da, robię zapas puree (przepis tutaj) i cieszę się nią zawsze wtedy, kiedy najdzie mnie ochota. Dzisiaj, na rozpoczęcie tegorocznego sezonu, mam dla Was ciacho! I to nie byle … czytaj dalej

Mocno czekoladowe ciasto z cukinią i orzechami

To ciasto to obowiązkowy punkt na liście „do zrobienia z cukinii” dla każdego! A jeśli jesteście czekoladoholikami i lubicie takie wilgotne, mocno czekoladowe ciacha, to tym bardziej! Na wstępie jednak muszę się do czegoś przyznać… Tak naprawdę w tym cieście nie ma ani pół kostki czekolady, a smakuje tak,  jakby … czytaj dalej

Kruche ciasto z owocami, galaretką i mascarpone

Obowiązkowy przepis na lato! Nie odpuszczę! Przyznać się – ile razy w tym sezonie robiliście już zwykły biszkopt z owocami i galaretką? Choć nie twierdzę, że taka wersja jest zła (sama robię i lubię!), ale czasem warto coś zmienić i pójść o krok dalej… Dlatego podrzucam Wam ten przepis! Pyszne, … czytaj dalej

Sernik z białą czekoladą i owocami (bez pieczenia)

Niebo w gębie! Pyszny, banalny w wykonaniu, z minimum składników i … maksimum kalorii. Nie da się ukryć, że ten z pozoru „normalny” sernik to istna bomba kaloryczna. Ale o tym za chwilę ;). Sernik ten przygotujecie w 15 minut, potem 3 godziny chłodzenia i można się delektować. Ważną rolę odgrywa … czytaj dalej