Uwielbiam figi. Najlepsze, jakie do tej pory jadłam, to były je jasnozielone z marokańskiego placu. Istna rozkosz dla podniebienia… Prawda jest taka, że wszystkie owoce tam smakują lepiej, ale cóż…, trzeba się zadowolić tymi z naszego pobliskiego targu.
Dzisiaj mam dla Was przepis na P R Z E P Y S Z N E, wilgotne ciasto migdałowe z figami, które oczywiście musicie wypróbować! Poza sezonem możecie użyć innych owoców, jednak teraz, kiedy figi są jeszcze dostępne, polecam wybrać się na targ i kupić kilka dodatkowych sztuk.
Pamiętam, że jakiś czas temu, szukałam dobrego przepisu na ciasto z figami. Akurat, zupełnie przypadkiem, napatoczył się przepis „autorski” na jednej z niemieckojęzycznych grup na FB. Po przeczytaniu stwierdziłam, że całkiem fajny, ale i tak (przecież nie byłabym sobą!) coś pozmieniam. Zapisałam więc przepis i czekałam na odpowiedni moment. Zanim się jednak doczekałam, natrafiłam na inną recepturę. Jak się po chwili okazało, dokładnie tę samą… Różnica była tylko jedna. Autorka drugiego przepisu wspomniała o tym, że jest to przepis od samego Y. Ottolenghi. W pierwszej chwili pomyślałam sobie – „O cholera! To ja chciałam poprawiać mistrza!” A po chwili uznałam, że większym chamstwem było to, co zrobiła autorka pierwszego przepisu, podając go jako swój autorski. No cóż… Ja chyba nigdy nie zrozumiem podejścia niektórych osób.
Wracając do przepisu, to powiem Wam, że jest to jedno z naszych ulubionych ciast i jeden z najlepszych sposobów na wykorzystanie świeżych fig. To ciasto po prostu rozpływa się w ustach.
Jeśli macie możliwość zmielenia migdałów samodzielnie, to polecam to uczynić. Jeszcze lepiej będzie, jak je lekko podprażycie na suchej patelni, a dopiero potem zmielicie. Ciasto smakuje jeszcze lepiej. Polecam bardzo!
Składniki na tortownicę (Ø 26 cm):
250 g miękkiego masła
200 g cukru
4 jaja
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g mielonych migdałów
180 g mąki pszennej
6 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
płatki migdałowe do posypania
5-6 dużych fig
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać z proszkiem, dodać resztę suchych składników i wymieszać. Odstawić na bok.
Masło utrzeć z cukrem na puszty, biały krem. Zmniejszyć obroty miksera i dodać kolejno jaja. Następnie dodać partiami suche składniki. Na koniec dodać jogurt.
Ciasto wylać do formy, na wierzchu ułożyć pokrojone figi (nie dociskać) i posypać płatkami migdałowymi.
Piec przez pierwsze 15 minut w temperaturze 200 stopni, następnie zmniejszyć do 180 i piec kolejne 35-40 minut lub do suchego patyczka.
Upieczone ciasto zostawić na 10 minut w formie, następnie przełożyć na kratkę i wystudzić.
Smacznego!
Uwielbiam takie ciasta, koniecznie zrobię 🙂
Ja również -są proste i pyszne! Pochwal się efektem! Pozdrawiam 🙂