Gofry z serem camembert i figami

Gofry… Uwielbiam zarówno na słodko jak i te w wersji wytrawnej. Po niekwestionowanym hicie na blogu – gofrach ziemniaczanych z sosem kurkowym (klik po przepis), przyszła pora na gofry z serem camembert i figami.
Niesamowicie chrupiące, serowe z dodatkiem świeżego tymianku. Do tego obowiązkowo figi na „zagrychę” i pojawia się coś, co można nazwać „gofrowym stanem uniesienia” ;).
Przepis jest o tyle łatwy i przyjemny, że nie musicie używać miksera. Tutaj nic się nie ubija – tutaj się rozgniata widelcem, proszę Państwa!
Oczywiście ważną kwestią jest tutaj gofrownica. Pamiętajcie, że im wyższa moc, tym lepsze gofry uda Wam się usmażyć. Moja gofrownica ma 1300 W i radzi sobie idealnie z każdym typem gofrów. Druga sprawa to studzenie na kratce, a nie talerzu.
Poza sezonem do gofrów można podać winogrona, które świetnie zastąpią figi. Polecam!


Składniki na 6 gofrów: 
250 g sera camembert
2 jaja
1 szklanka + 3 łyżki mąki pszennej
250 ml mleka
1 łyżeczka soli
szczypta harissy w proszku (lub chilli)
1 płaska łyżka świeżego tymianku
1/4 łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:
masło do wysmarowania gofrownicy
figi
kilka dodatkowych plasterków sera camembert
nitki chili do dekoracji

Do miski wrzucić pokrojony w kostkę ser, dodać jaja i rozgnieść widelcem. Następnie dolać mleko, dobrze wymieszać i dosypać sypkie składniki. Na końcu dodać listki tymianku.
Gofrownicę rozgrzać. Przy pomocy silikonowego pędzelka posmarować płytki masłem, wylać porcję ciasta i piec do złotego koloru.
Upieczone gofry przekładać na kratkę. Podawać z figami.

Smacznego!

gofry, gofry wytrawne, camembert

Tagi , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *