Daktyle nadziewane masłem orzechowym

stuffed dates, dates snickers, peanut butter, daktyle, nadziewane daktyle, zdrowa przekąska, słodkości bez cukru, Ramadan, daktyle w czekoladzie

Od zawsze lubiłam daktyle. Dawno temu, kiedy Maroko mi się jeszcze nawet nie śniło (mąż z Maroka tym bardziej ;)), byłam zachwycona smakiem tych ogólnodostępnych, podsuszanych. Jednak bądźmy szczerzy – te podsuszane smaku to mają niewiele. Pamiętam kiedy pierwszy raz poleciałam do Maroka i zobaczyłam na souku te wszystkie odmiany, … czytaj dalej

Drożdżowa babka cruffin

kulich cruffin, babka drożdżowa, wielkanocna babka, babka z rodzynkami, smaki maroka, cruffin, cruffiny,

Oto ona – napakowana rodzynkami, skórką pomarańczową i migdałami. Z widocznymi warstwami, maślanym i szafranowym wnętrzem. Wyjątkowa, bogata w smaku, przepiękna z wyglądu. Nie wymaga dodatkowych ozdób, bo lekko oprószona cukrem pudrem sama tę ozdobę stanowi. Lubi być w centrum uwagi, przyciągać spojrzenia i słuchać komplementów na swój temat. Drożdżowa … czytaj dalej

Zaplatane muffiny drożdżowe

muffiny, drożdżowe muffiny, muffiny chałki, chałka, przepis,

Dawno nie było na blogu drożdżowego, więc trzeba to zmienić! Dodatkowo zbliża się Wielkanoc, a to przecież czas drożdżowych wypieków! Łapcie zatem kubek kakao i chodźcie! Zapraszam na zaplatane muffiny drożdżowe! Przepis jest prosty, zaplatanie też nie jest jakąś wielką sztuką – chyba każdy z nas choć raz w życiu … czytaj dalej

Halawet el jibn

halawet el jibn, ramadan recipes, ramadan sweets, syrian sweets, ashta, arabic flavor, arabic sweets, arabic recipe, ramadan przepisy, kuchnia syryjska, deser arabski, mozzarella na słodko,

Ramadan tuż tuż, więc to idealny czas by podzielić się z Wami przepisem na halawet el jibn (czyt. halałet el żybn).  Ten syryjski deser zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienie i… mało tego, nikt Wam nie uwierzy, z czego jest zrobiony. Zacznę od tego, że patrząc szybko na przepis od razu wydaje … czytaj dalej

Pączki z jabłkami (Apfelkrapfen)

apfelkrapfen, pączki, przepis, pączki z jabłkami, przepisy na karnawał

Od kiedy wróciłam na bloga po dość długiej nieobecności, serwuje Wam same słodkości. Tak się jednak złożyło, że mój powrót przypadł na czas karnawału, wiec przepisy na wszystko co smażone i kaloryczne są jak najbardziej na miejscu, prawda? Dzisiaj po raz kolejny zabieram Was do Austrii. Kiedyś wspominałam Wam, że … czytaj dalej

Znood el sit

znood el sit, kuchnia libańska, ciasto filo przepisy, krem ashta, syrop ater, tłusty czwartek

Dzisiaj mam dla Was istną bombę! I to nie tylko pod względem smakowym… również i kalorycznym. No ale w karnawale można sobie pozwolić. Podobno 😉 Dzisiaj zabieram Was w podróż do Libanu! Gotowi? Mam nadzieję! Słodki i nieco lepki znood el sit to jeden z najpopularniejszych deserów tego kraju (zwłaszcza … czytaj dalej

Babka z syropem z kwiatu czarnego bzu

nordic ware braided bundt pan, przepisy nordic ware, babka, wilgotna babka, babka z syropem, syrop z kwiatu czawrnego bzu

Nie mogło być inaczej! Gdzie nie spojrzę to widzę te piękne, pachnące baldachy… Skoro syrop już zrobiony (przepis tutaj – przymknijcie oko na zdjęcia, to były moje początki ;)), to trzeba było zrobić i babkę. Jest pyszna, niesamowicie aromatyczna i wilgotna. Smak dodatkowo podkręca otarta skórka i sok z jednej … czytaj dalej

Layali Lubnan – mleczny pudding z semoliną

Layali lubnan, deser libański, semolina przepisy, pudding arabski mleczny, krem ashta, łatwy deser, deser na zimno, pistacje

Layali Lubnan (w dosłownym tłumaczeniu „libańskie noce”) to deser, który Was zachwyci. To deser, w którym aromat mastyksu, wody z kwiatu pomarańczy i wody różanej doprowadzi Wasze kubki smakowe do szaleństwa. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Wymaga jednak ciepliwości – trzeba mieszać, mieszać i jeszcze … czytaj dalej

Marokańskie ciasteczka briwats z migdałami

briwats au amandes, moroccan sweets, cuisine marocaine, kuchnia marokańska, kuchnia arabska, marokańskie ciasteczka, ciasteczka smażone, ciasteczka z migdałami, kuchnia maghrebu

Przyszła pora na briwats z migdałami. To nie tylko jedne z moich ulubionych marokańskich ciastek, ale i ogólnie ciastek. Po prostu je uwielbiam, ale pod jednym warunkiem – a jakim, zaraz się przekonacie. Marokańskie ciasteczka briwats z migdałami to klasyk. To ciastka, które znajdziecie w każdej cukierni i na każdym … czytaj dalej

Marokańskie ciasteczka ghriba z orzechami włoskimi

ghriba, moroccan sweets, moroccan cookies, kuchnia marokańska, marokańskie ciasteczka, ciasteczka orzechowe, orzechy włoskie przepis, kuchnia marokańska

Kolejna, już piąta wersja marokańskich ciasteczek ghriba. Tym razem Wasze kubki smakowe będą rozkoszować się smakiem orzechów włoskich. Niezależnie od wersji, ghriba w Maroku jest bardzo popularna zarówno na co dzień jak w i okresie Ramadanu. O ile inne wersje są dość tanie, to ta z orzechami włoskimi do najtańszych … czytaj dalej