Tarta z owocami i mascarpone (bez pieczenia)

Nie wiem czy jest ktoś, kto lubi odpalać piekarnik w upalne dni… I właśnie wtedy sprawdza się ten przepis idealnie! Zrobicie tę tartę w 20 minut, potem tylko do lodówki na kilka godzin by stężała i ciacho gotowe. I to jakie! Tarta jest pyszna, kremowa i przede wszystkim nie jest … czytaj dalej

Proste ciasto jogurtowe z truskawkami

W sam raz na zakończenie sezonu truskawkowego. Pyszne, delikatne i puszyste ciasto do przygotowania dosłownie w 5 min. Zamiast jogurtu możecie użyć kefiru lub maślanki. To ciasto jest całoroczne – idealnie nadają się do niego także mrożone owoce. I co tu dużo pisać… każda wersja, czy to z truskawkami czy … czytaj dalej

Crumble z rabarbarem, jabłkami i truskawkami

Wszystko, co lubię w jednym :). Owoce pod kruszonką (lub crumble, jak kto woli), to coś, czym możecie zachwycić niespodziewanych gości, a czasem nawet i siebie – bo wariacje smakowe są różne! Do mnie najbardziej przemawia wersja z rabarbarem w roli głównej. Lubię też dorzucić trochę pokrojonego jabłka, sezonowe owoce. … czytaj dalej

Pionowy tort czekoladowo-orzechowy

Pamiętam czasy, kiedy to mama piekła dla mnie. Smak urodzinowego tortu „Ambasador”, na który przepis ma do dzisiaj w swoim zeszycie, pamiętam zarówno ja, jak i moje kubki smakowe. Do tego dochodziły wszelkie buchty (które uwielbiam! Zwłaszcza lekko ciepłe, z masełkiem) i ciasta drożdżowe z owocami. Nadeszła więc pora żebym … czytaj dalej

Meskouta, pomarańczowa babka marokańska

Mocno pomarańczowa, aromatyczna, wilgotna i pyszna. Szybciutka babeczka do zrobienia na ostatnią chwilę. Najlepsza ze świeżo wyciśniętym sokiem i otartą skórką z pomarańczy. Idealna do herbaty lub… szklaneczki soku pomarańczowego (tak właśnie smakuje mi najbardziej). Choć w Maroku zdecydowanie popularniejsze są ciasteczka niż ciasta, to ta babka tuż obok basboussy … czytaj dalej

Muffiny z rabarbarem i cynamonową kruszonką

Lubicie rabarbar? Ja wprost uwielbiam i zawsze czekam z niecierpliwością na rabarbarowy sezon. Kompot, ciasto drożdżowe, muffiny czy karmelizowany pod kruszonką – jednym słowem wszystko, co jest z rabarbarem – PYCHA! To jeden z tych smaków, które przypominają mi dzieciństwo. Pamiętam te drożdżowe placki z rabarbarem i kruszonką… Oczywiście zawsze … czytaj dalej