Słodkie żeberka – smażone ciasteczka na halloween

Jeśli lubicie faworki, to pokochacie te ciasteczka. Bardzo kruche, nie nasiąkają tłuszczem podczas smażenia. Nie są bardzo słodkie, no chyba, że „przesypiecie” je cukrem pudrem ;). Kształtem przypominają żeberka – będą więc idealne na halloween. No i nie są aż tak straszne w wyglądzie jak np. paluchy wiedźmy ;).  Polecam. … czytaj dalej

Ciasto drożdżowe odrywane z dynią i jabłkami

Niebo w gębie! I w zasadzie to by wystarczyło w ramach wprowadzenia do przepisu :). Ciasto jest po prostu idealne – długo zachowuje świeżość,jest mięciutkie i bardzo efektowne. Plusem jest też to, że możecie je przygotować nawet jeśli nie macie w lodówce jajek – wystarczy puree z dyni! Karmelizowane jabłka, którymi … czytaj dalej

Muffiny dyniowe z kawałkami czekolady

Najlepsze. Wilgotne, aromatyczne, z kawałkami czekolady. Jak to przy każdych muffinach – roboty z nimi praktycznie nie ma, a efekt jest pyszniasty! U mnie rozchodzą się jeszcze ciepłe, jakoś nie jest im dane doczekać dnia następnego… Jeśli macie puree z dyni to bierzcie się do roboty, bo nie ma na … czytaj dalej

Rustykalna tarta ze śliwkami (Galette)

Jeśli chcielibyście mnie przekupić, zróbcie mi ciasto ze śliwkami :). Mmmmmmm… Na samą myśl o drożdżowym mojej mamy dostaję ślinotoku… Tę tartę, którą Wam dzisiaj przedstawię też uwielbiam. Kruche ciasto (w dodatku z mojej ulubionej, pełnoziarnistej mąki!), cynamon i duuuuuuuuużo śliwek. Wystarczy szybko zagnieść ciasto, schłodzić, napakować śliwkami i siup … czytaj dalej

Murzynek z całymi gruszkami

Jedno z popularniejszych ciast w nieco innej odsłonie. Uwielbiam ten przepis za prostotę, szybkość wykonania oraz za ten wyjątkowy smak. Przepis na to ciasto wynalazła kiedyś siostra i zaraziła nim całą rodzinę. Chwała jej za to :). Murzynek jest aromatyczny, lekko wilgotny i bardzo pyszny. No i zawsze się udaje! Oczywiście … czytaj dalej

Jagodzianki (puszyste i pyszne!)

Wracam do Was po dość długiej przerwie… Mam nadzieję, że już nie będę musiała robić sobie tyle wolnego od pichcenia, od strony, od Was i od codzienności. Ból pleców wciąż mi dokucza (doszło też odrętwienie lewej nogi…), ale skoro dałam radę już 6 tygodni, to dam radę jeszcze trochę! Teraz … czytaj dalej

Kruche ciasteczka lawendowe

Przeglądałam ostatnio swój stary segregator z przepisami i natrafiłam na ten przepis. Zapisany na niedbale wyrwanej kartce… Zrobiłam pierwszy raz i przepadłam. Ciasteczka są po prostu REWELACYJNE! Robi się je w tempie ekspresowym, są kruchutkie no i ten aromat lawendy …  Tu nie ma co więcej pisać… Lepiej lećcie do … czytaj dalej

Prostokątne muffiny migdałowe z malinami

Muffiny w nieco innym wydaniu. Podobają mi się w tej formie – takie mini keksy :). W smaku pyszne, migdałowe z dużą ilością malin. Idealna przekąska do kawy… Oczywiście możecie dodać inne owoce, mogą być także mrożone. Dla mnie muffiny są idealnym rozwiązaniem w leniwe dni. Pracy przy nich niewiele, … czytaj dalej

Szybkie ciasto z morelami (Kostka morelowa)

Ciasto to jest bardzo popularne w Austrii. Oczywiście jego wersji jest tyle, ile naszej rodzimej szarlotki :). Chyba każda rodzina ma swój sprawdzony przepis i jego się trzyma. Nie należy ono do najlżejszych (śmietana i masło), ale jest delikatne i pyszne, z wyraźną nutą cytrynową. Można użyć moreli ze słoika … czytaj dalej

Muffiny z czereśniami i kardamonem

Najlepsze. Można jeść i jeść… nie mając umiaru. U mnie zrobiły furorę. Przepis dostałam od przyjaciółki (Paulina, dzięki!), jednak go troszkę zmodyfikowałam. W oryginale były z malinami, a zestaw czereśnie + kardamon to była moja inwencja twórcza, która okazała się strzałem w 10! W sam raz słodkie, z dużą ilością … czytaj dalej