Ciasto to jest bardzo popularne w Austrii. Oczywiście jego wersji jest tyle, ile naszej rodzimej szarlotki :). Chyba każda rodzina ma swój sprawdzony przepis i jego się trzyma. Nie należy ono do najlżejszych (śmietana i masło), ale jest delikatne i pyszne, z wyraźną nutą cytrynową. Można użyć moreli ze słoika lub z puszki.
Składniki:
200 g miękkiego masła (nie radzę zastępować margaryną)
230 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
otarta skórka z cytryny + sok z jednej połowy
250 ml kwaśnej śmietany 18%
5 jaj
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg moreli
cukier puder do posypania
opcjonalnie: płatki migdałowe do posypania,
Masło utrzeć około 2 minuty na najwyższych obrotach miksera. Dodać cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny – zmiksować. Następnie dodać sok z cytryny oraz śmietanę i ponownie zmiksować, tym razem na wolnych obrotach. Wbijać kolejno jaja i po każdym miksować do gładkiej masy. Na samym końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary blachy 39 x 24 cm).
Na wierzchu ciasta układamy połówki moreli (i sypiemy ewentualnie płatkami migdałowymi) wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 35 min lub do tzw. suchego patyczka. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!