Tagine z kurczakiem i rabarbarem

tagine z kurczakiem, tagine przepis, tajine, tagine recipe, rabarbar, rabarbar obiad, rabarabr na wytrawnie, kurczak z rabarbarem, wolne gotowanie, smaki maroka blog,

Tagine z kurczakiem i rabarbarem jest świetnym przykładem na to, że rabarbar nadaje się nie tylko do ciasta i na kompot… Jeśli lubicie niebanalne połączenia, to ten przepis jest dla Was strzałem w dziesiątkę. Soczyste, miękkie mięso z kurczaka, otulone słodko-kwaśnym sosem – czego chcieć więcej? No chyba, że kawałka … czytaj dalej

Witlinek po marokańsku (z piekarnika)

witlinek przepis, ryba po marokańsku, marynta chermoula, kuchnia marokańska, kuchnia arabska, ryba po marokańsku

Ta ryba zawsze będzie mi się kojarzyła z Marokiem. Pamiętam kiedy teściowa chciała przygotować szybki obiad, wysyłała teścia na souk po rybę. Zwykle wracał on z reklamówką wypełnioną po brzegi świeżym witlinkiem. Zanim jednak zdążył wrócić do domu, teściowa szykowała chermoulę. Nie dodawała do niej czosnku, za to lądował w … czytaj dalej

Wątróbka w marokańskiej marynacie chermoula

wątróbka drobiowa, przepis na wątróbkę, chermoula, marynata, frytki, kuchnia marokańska przepisy, Maroko przepisy

Zdaję sobie sprawę z tego, że wątróbka jak i reszta podrobów, nie jest uwielbiana przez wszystkich. Rozumiem to –  w końcu sama mam pewne dania, których nie zamierzam kosztować (na przykład marokański sos z baranich jąder ;)). Jednak powiem Wam w sekrecie, że tym przepisem przekonałam do wątróbki niejedną osobę, … czytaj dalej

Żołądki drobiowe po marokańsku

żołądki w sosie, kuchnia marokańska, żołądki drobiowe przepis, podroby przepis, żołądki po marokańsku

Cóż… będę szczera. Zdaje sobie sprawę z tego, że to wyjątkowo niefotogeniczne danie, ale mam nadzieje, że mimo wszystko Was to nie odstraszy ;)… No chyba, że należycie do osób, które podroby omijają z daleka, to rozumiem, macie wybaczone! W moim rodzinnym domu podroby się jadało od zawsze i nigdy … czytaj dalej

Marokańska pastilla z owocami morza

ciasto filo przepis, krewetki, kalmary, kuchnia arabska, kuchnia marokańska, blog, przepis

Kilka miesięcy temu, kiedy na blogu pojawił się przepis na pastillę z kurczakiem (klik jeśli jesteście go ciekawi) obiecałam Wam, że z czasem pojawi się przepis na wersję z owocami morza. Właśnie nadszedł ten czas! Zapraszam więc wszystkich tych, którym niestraszne są wszelkie owoce morza (w tym jakże znienawidzone krewetki, … czytaj dalej

Tagine z kurczakiem i karmelizowaną cebulą

tagine marokańskie, przepis na tagine, kuchnia marokańska, tagine z kurczakiem i cebulą, smaki maroka, przepisy marokańskie blog

Do niedawna byłam przekonana, że przepis na tagine z kurczakiem i karmelizowaną cebulą już na blogu jest… W porę się jednak zorientowałam, że jednak jestem w błędzie. Przypomniało mi się, że zdjęcia, które wtedy zrobiłam, niezbyt mi się podobały i przez to przepis nie doczekał się publikacji. Dzisiaj ze zdjęć … czytaj dalej

Hargma – noga wołowa w sosie po marokańsku

hargma, cuisine marocaine, nogi wołowe przepis, sos z ciecierzycą, kuchnia marokańska

Ten przepis na pewno nie zainteresuje każdego i zdaję sobie z tego sprawę. Nie będę nikogo namawiać „bo pyszne” (a hargma naprawdę jest pyszna ;)) bo wiem, że czasem to nie wystarczy, by przekonać się do danej potrawy. Ale jeśli nie obrzydzają Was wołowe kończyny w pysznym i aromatycznym sosie, … czytaj dalej

Pierogi z marokańską keftą

pierogi inaczej, kefta, kuchnia marokańska, pierogi przepis

Jak pierogi, to tylko z polskim nadzieniem, a jak kefta to tylko tradycyjnie po marokańsku. Nic bardziej mylnego! Połączenie moich dwóch miłości – czyli pierogów i marokańskiej kefty w końcu doczekało się publikacji na blogu. I od razu napiszę to, co zwykle piszę na koniec wstępu – warto! Koniecznie spróbujcie, … czytaj dalej

Marokańska pastilla z kurczakiem

pastilla, bastela, kuchnia marokańska, blog, przepisy

Pastilla z kurczakiem to jedno z najważniejszych i najpopularniejszych odświętnych dań w kuchni marokańskiej. Mówiąc o potęgach kuchni Maghrebu nie sposób o niej nie wspomnieć. Jednak czy sława i „moc” tego dania sprawia, że wszyscy ją uwielbiają?  No nie. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta – pastilla z kurczakiem to danie tylko … czytaj dalej

Tagine z owocami morza

tagine z owocami morza, tajine, kuchnia marokańska,

Jeśli śledzicie bloga to wiecie, że kiedyś nie lubiłam owoców morza. Przekonały mnie do nich właśnie marokańskie przepisy (między innymi ten, na przepyszne krewetki w marynacie chermoula – klik).  Dzisiaj mam dla Was coś więcej niż tylko krewetki – są też kalmary i langustynki. Czas na kolejne dobre wieści –  … czytaj dalej