Pionowy tort czekoladowo-orzechowy

Pamiętam czasy, kiedy to mama piekła dla mnie. Smak urodzinowego tortu „Ambasador”, na który przepis ma do dzisiaj w swoim zeszycie, pamiętam zarówno ja, jak i moje kubki smakowe. Do tego dochodziły wszelkie buchty (które uwielbiam! Zwłaszcza lekko ciepłe, z masełkiem) i ciasta drożdżowe z owocami. Nadeszła więc pora żebym … czytaj dalej

Meskouta, pomarańczowa babka marokańska

Mocno pomarańczowa, aromatyczna, wilgotna i pyszna. Szybciutka babeczka do zrobienia na ostatnią chwilę. Najlepsza ze świeżo wyciśniętym sokiem i otartą skórką z pomarańczy. Idealna do herbaty lub… szklaneczki soku pomarańczowego (tak właśnie smakuje mi najbardziej). Choć w Maroku zdecydowanie popularniejsze są ciasteczka niż ciasta, to ta babka tuż obok basboussy … czytaj dalej

Muffiny z rabarbarem i cynamonową kruszonką

Lubicie rabarbar? Ja wprost uwielbiam i zawsze czekam z niecierpliwością na rabarbarowy sezon. Kompot, ciasto drożdżowe, muffiny czy karmelizowany pod kruszonką – jednym słowem wszystko, co jest z rabarbarem – PYCHA! To jeden z tych smaków, które przypominają mi dzieciństwo. Pamiętam te drożdżowe placki z rabarbarem i kruszonką… Oczywiście zawsze … czytaj dalej