Jedno z popularniejszych ciast w nieco innej odsłonie. Uwielbiam ten przepis za prostotę, szybkość wykonania oraz za ten wyjątkowy smak.
Przepis na to ciasto wynalazła kiedyś siostra i zaraziła nim całą rodzinę. Chwała jej za to :). Murzynek jest aromatyczny, lekko wilgotny i bardzo pyszny. No i zawsze się udaje! Oczywiście możecie go wykonać bez gruszek (w oryginalnym przepisie był bez dodatków), albo po prostu wkroić kawałki jabłek. Pełna dowolność :).
Składniki (na tortownicę 26cm lub na keksówkę):
Polewa:
0,5 szkl mleka 3,2 %
250 g masła
1,5 szkl cukru
3 kopiaste łyżki gorzkiego kakao
olejek rumowy
Ciasto:
2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja (żółtka i białka oddzielnie)
5 dużych gruszek (obranych, z lekko ściętymi końcami, żeby mogły stabilnie stać)
Masło rozpuścić. Dodać mleko, olejek, cukier i kakao. Podgrzewać cały czas mieszając. Cukier ma się całkowicie rozpuścić i nie może być żadnych grudek. Uwaga – nie gotować!
Z powstałej masy odlać pół szklanki i odstawić na bok – to będzie nasza polewa.
W misce ubić lekko żółtka, dosypać przesianą z proszkiem mąkę i wymieszać. Dolewać stopniowo masę i miksować na średnich obrotach. Gdy składniki już się połączą, dodać ubitą na sztywno pianę z 4 białek i delikatnie wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej lub szpatułki.
1/3 ciasta wylać na dno wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Ułożyć gruszki i wylać pozostałą część ciasta.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, na środkowej półce około godziny. Upieczone ciasto zostawić w blaszce około 10 min, następnie wyjąc i nałożyć na nie pozostawioną polewę (najlepiej przy pomocy pędzelka). Po całkowitym ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Dziekuje 🙂 dzis pieke 🙂
Proszę 🙂 I jak? Smakował?:)
Wyglada slicznie ! Planuje upiec w ten weekend. Mam pytanie jakiego typu maki pani uzyla oraz ile olejku rumowego dodac?
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Dziękuję! Ja używam mąki pszennej typ 480. Olejek dodaję cały o pojemności 5 ml. Powodzenia 🙂 Pozdrawiam!