W sam raz na zakończenie sezonu truskawkowego. Pyszne, delikatne i puszyste ciasto do przygotowania dosłownie w 5 min. Zamiast jogurtu możecie użyć kefiru lub maślanki. To ciasto jest całoroczne – idealnie nadają się do niego także mrożone owoce. I co tu dużo pisać… każda wersja, czy to z truskawkami czy wiśniami itp, jest równie smaczna! I jeszcze ta chrupiąca skórka…
Jeśli macie w domu składniki, to zajrzyjcie do kuchni – mikser Was woła!!! ;).
Składniki (tortownica, 24 cm):
450 g mąki pszennej
3 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
230 g drobnego cukru (jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta radzę zwiększyć do 250 gr )
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki oleju
300 g jogurtu naturalnego/maślanki/kefiru
1/2 kg truskawek
3 łyżki brązowego cukru do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jaja zmiksować z cukrem na puszysty krem. Dodać jogurt wymieszany z olejem i ekstraktem waniliowym. Zmiksować. Wsypać przesianą z proszkiem mąkę. Ponownie zmiksować i wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem. Do ciasta powgniatać truskawki (większe sztuki przeciąć na pół). Wierzch posypać brązowym cukrem.
Piekłam na środkowej półce piekarnika ok 55 minut.
Smacznego!