Drożdżowe ślimaki z nadzieniem migdałowym

nadzienie migdałowe, ślimaki drożdżowe, drożdżówki z migdałami, woda z kwiatu pomarańczy

Mam słabość do migdałów w wypiekach. Chyba mąż mnie tym zaraził, bo on aż się trzęsie na sam widok rogalików z masą migdałową, wszelkich marokańskich ciastek z migdałami itp. Dlatego gdy tylko zobaczył (a właściwie poczuł ;)) co wędruje do piekarnika, nie krył swojej radości ;). Takie niewielkie drożdżówki kojarzą … czytaj dalej

Gniazdka kadayif z puddingiem mahalabia (kataifi)

kadayif, kataifi, nitki filo, ciasto filo

Dzisiaj mam dla Was kolejną wersję kadayif w duecie z mlecznym puddingiem, zwanym mahalabia. Będzie prosto, pysznie i arabskim stylu. Ale zacznijmy od wyjaśnień, bo zapewne nie dla wszystkich z Was te nazwy są jasne i klarowne. Kadayif, kataifi, anielskie włosy – nie ważne jak ktoś je nazwie, ale ważne … czytaj dalej

Babka czekoladowo-różana

babka czekoladowa, babka czekoladowo-różana, woda różana, nordic ware crown pan

Gdybym miała zrezygnować ze wszystkich ciast (oczywiście oprócz drożdżowego ;)) i móc piec tylko jeden rodzaj do końca życia, to wybrałabym właśnie babki. Uwielbiam je piec, uwielbiam je jeść i uwielbiam na nie patrzeć. Widok żadnego innego ciasta nie sprawia mi takiej ogromniej radości. Nie wiem, może to już jest … czytaj dalej

Powidltascherl, pierożki z powidłem w słodkiej posypce

Powidltascherl, pierożki na słodko, kuchnia austriacka

Dzisiejszy przepis, choć jest niesamowicie popularny w Austrii, tak naprawdę wywodzi się z innej kuchni, a mianowicie czeskiej. Prawda jest taka, że Austriacy mają wiele potraw zapożyczonych z innych krajów, między innymi z Węgier, Włoch, Turcji czy wspomnianych już Czech. Powidltascherl to nic innego jak pierożki z ciasta ziemniaczanego, nadziane … czytaj dalej

Marokańska jawhara (mleczna pastilla)

jawhara, kuchnia marokańska, blog, przepis

Ojj te marokańskie słodkości. Czasem się śmieję, że w Maroku Tłusty Czwartek mógłby być codziennie, bowiem jest słodko, tłusto (bo zwykle słodkości smażone są na oleju) i kalorycznie na co dzień. Taki już urok tych specjalności. Ale, ale! Skoro za dwa dni świętujemy Ostatki, to trzeba pomyśleć o tym, jak … czytaj dalej

Spagatkrapfen

Spagatkrapfen, pączki z rowkami

Spagatkrapfen to typowe „pączki” z austriackiej Styrii. Celowo nazwa pączki pojawiła się w cudzysłowie, bo … na pączki to one nie wyglądają, bądźmy szczerzy ;). Jest to przysmak nie tylko karnawałowy, ale również weselny. Te kruche półrurki serwowane są zwykle na dwa sposoby: obtoczone w cukrze z cynamonem lub/i wypełnione … czytaj dalej

Smażone banany w cieście kokosowym

smażone banany, banany w cieście, kuchnia azjatycka

Karnawał trwa, więc wszystko co smażone nie jest nam obce! A jeśli chcecie sobie odmienić i przekąsić coś innego między pączusiem a chruścikiem, to polecam smażone banany w cieście kokosowym! Pewnie niektórzy z Was znają tę słodką przekąskę z chińskich restauracji. Nigdy nie byłam specjalistką od kuchni azjatyckiej, więc nie … czytaj dalej

Kruche ciasteczka z żurawiną, migdałami i czekoladą

kruche ciasteczka z żurawiną, ciasteczka na Boże Narodzenie, szybkie ciasteczka

Czasem bywa tak, że idą Święta, a my nie mamy czasu na przesiadywanie w kuchni i pieczenie wymyślnych słodkości. Wówczas każdy szuka szybkiego, prostego i niezawodnego przepisu, dzięki któremu w kilka chwil wyczaruje domowe, pachnące ciastka, które posmakują bliskim. Dzisiejszy przepis na kruche ciasteczka z żurawiną, migdałami i czekoladą spełnia … czytaj dalej

Jesienna babka dyniowa z orzechami

babka dyniowa, forma nordic ware

Jesienna babka dyniowa z orzechami to obowiązkowy wypiek w sezonie na dynię (a jeśli mrozicie puree z dyni, co polecam, to jej smakiem możecie się cieszyć cały rok). Dodatkowo jeśli lubicie wilgotne, aromatyczne wypieki, które są w dodatku banalne w przygotowaniu i zawsze się udają, to właśnie trafiliście na przepis … czytaj dalej

Wilgotne ciasto migdałowe z figami

Uwielbiam figi. Najlepsze, jakie do tej pory jadłam, to były je jasnozielone z marokańskiego placu. Istna rozkosz dla podniebienia… Prawda jest taka, że wszystkie owoce tam smakują lepiej, ale cóż…, trzeba się zadowolić tymi z naszego pobliskiego targu. Dzisiaj mam dla Was przepis na P R Z E P Y … czytaj dalej